Förfallodatum - vad innebär det? - Trygga - [2024]
Hem » Vad innebär förfallodatum?

Förfallodatum – Vad innebär det?

Idag är det vanligt att handla varor och tjänster på faktura. Du får in dina varor, har tid att kontrollera dem och först därefter kan du betala. Det innebär att du får en kredittid och inte behöver lägga ut pengar direkt vid inköpet. Men fakturan ska betalas i tid, annars kan det bli både dyrt och krångligt. Allt hänger på förfallodatumet.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur förfallodatum fungerar och vad som händer om du missar det.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-05-17 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:07

förfallodatum

Vad är förfallodatum?

Förfallodatum, eller förfallodag som det oftast kallas, är dagen då en faktura senast ska vara betald. Datumet står på din faktura och är kopplat till fakturans utskriftsdatum. Normalt sett har du 30 dagar räknat från fakturadatumet att betala en faktura, men det finns ingen lag som bestämmer längden på betalningstiden. Därför kan du även få fakturor som ska betalas inom 14 eller 20 dagar.
Det är viktigt att veta vad fakturautgivarens definition av förfallodatumet betyder för att undvika ekonomiska bekymmer. På vissa fakturor kan det stå Oss tillhanda medan det på andra står Betala senast eller Förfallodatum.

  • Oss tillhanda. Innebär att på angivet datum ska säljaren (leverantören) ha betalningen på sitt konto. När du ska betala en faktura med den texten måste du ta i beräkningen post-/bankgirots postgång innan pengarna kommer fram. För att vara på den säkra sidan bör du betala fakturan 3 – 4 dagar innan angivet datum.
  • Betala senast eller Förfallodatum. Här räcker det med att betala på dagen som står på fakturan.
förfallodatum

Hur bestäms förfallodatum?

Som vi nämnde tidigare finns det inga lagar som reglerar fakturornas betalningsvillkor, utan de bestäms av företagen själva. Förfallodatumet kan till exempel ligga 14, 20 eller 30 dagar från fakturadatum. Det enda som inte är tillåtet enligt Konsumentköplagen är om förfallodatumet är innan varan är levererad.
Ju längre tid du har till förfallodatum, desto bättre för din del. Du har då gott om tid att undersöka varan och kolla att fakturan är rätt. Upptäcker du fel ska du även ha tid att kontakta leverantören och bestrida fakturan. Därför bör du få en faktura minst 14 dagar innan den ska betalas.

förfallodatum

Kan man ändra förfallodatum?

Varje faktura utgör ett kreditavtal mellan dig och kreditgivaren, till exempel ett företag på nätet eller en affär på stan. Som i varje avtal ska du uppfylla din del av villkoren och sköta alla åtagande du har, i detta fall att betala din skuld.
Någon gång kanske kommer du till insikten att du inte kan betala en faktura på förfallodatumet. Då ska du vända dig till den som upprättat fakturan eftersom det är de som avgör om förfallodatumet kan flyttas fram. Vissa kan tillåta en ändring av förfallodatum, men då krävs det oftast att:

  • Alla tidigare fakturor ska vara betalda i tid
  • Det ska vara gott om tid till ordinarie förfallodatum
  • Du ska inte ha fått påminnelse
  • Du behöver betala en extra avgift

Förutom att ändra förfallodatum kan du även ansöka om att dela på fakturan i mindre belopp som blir enklare för din ekonomi att hantera.
Att inte betala en faktura är det absolut sämsta alternativet. Då blir det dyrt, besvärligt och kan skada din kreditvärdighet för flera år framåt. Du tvingas betala lagstadgade kostnader för betalningspåminnelse, dröjsmålsränta, inkassokrav och avbetalningsplan. I värsta fall kan ditt ärende hamna hos Kronofogden med svåra påföljder som resultat.

förfallodatum

Förfallodatum på lån och krediter

När du lånar pengar eller skaffat kontokredit gäller samma fakturahantering som vid köp. Varje månad får du faktura från kreditgivaren med amortering, ränta och eventuella avgifter. Även den fakturan har ett förfallodatum som är viktigt att komma ihåg.
Här gäller Konsumentskyddslagen som ger dig rätt att betala en del eller hela din kredit innan förfallodatumet. På så sätt minskar du kreditens totala kostnad och kan bli skuldfri snabbare. Många kreditgivare tar ingen avgift för det så länge lånet inte är bundet. I annat fall måste du betala ränteskillnadsersättning.

förfallodatum

Om du missar förfallodatumet

Det är lätt hänt att glömma bort ett förfallodatum. Det är dock något du bör försöka undvika eftersom det kan leda till onödiga kostnader. Som tur är finns det saker du kan göra för inte behöva glömma bort förfallodatumen på dina fakturor:

  • Välj autogiro som betalningssätt. Då dras pengarna automatiskt från ditt konto på förfallodatumet. Det enda du behöver säkerställa är att det finns täckning på kontot.
  • Ställ in en påminnelse på din mobil när förfallodatumet närmar sig.
  • Skaffa en kalender där du skriver in alla viktiga förfallodatum.
  • Betala direkt om du kan. Det är det bästa sättet att undvika onödiga straffavgifter och bibehålla en god kreditvärdighet.
förfallodatum

Denna artikel skrevs 2023-05-17 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:07


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel