1. Förstå din ekonomi
Först och främst är det viktigt att du förstår vart dina pengar tar vägen. Det gör du enklast genom att börja spåra dina månadsinkomster och utgifter. Ta reda på hur mycket du spenderar på återkommande räkningar, mat, transport, försäkringar och annat som är specifikt för ditt hushåll. Sammanställ även på dina kredit– och lånekostnader.
Genom att få en bättre överblick av din ekonomi blir det enklare att upptäcka områden där du kan skära bort onödiga kostnader. Det i sin tur frigör medel som du kan använda där de gör mest nytta – att betala av dina skulder.
2. Gör en realistisk budget
När du har fått en bättre uppfattning av din ekonomi är det dags att göra en hushållsbudget. Du vet redan vart dina pengar tar vägen och var det är möjligt att skära när. Vissa förändringar kan vara jobbiga att göra, men det är viktigt att uppnå en balans mellan livsstil och budget för att lyckas med ditt mål att bli skuldfri.
I budgeten kan du även inkludera en sparbuffert som kan fyllas på allt eftersom du betalar av på dina skulder och frigör pengar.
3. Samla dina lån och krediter
Har du flera dyra smålån och kreditkortsskulder? Då är det hög tid att samla dem i ett nytt och billigare lån, ett så kallat samlingslån. På så sätt kan du spara pengar i form av räntekostnader och betala av din skuld snabbare. Dessutom får du bara ett lån att hålla koll på istället för flera med olika villkor, bindningstider och förfallodagar.
4. Se upp med kreditkorten
Övergången till en skuldfri livsstil innebär viljan att undvika frestelsen av impulsköp. Vi alla vet hur lätt det är att ta fram kreditkortet och betala. Tyvärr är det inte lika trevligt när räkningen kommer och du antingen måste betala den i sin helhet eller delbetala med en hög ränta.
Ett kreditkort kan vara bra att ha för nödsituationer, men i övrigt bör du avsluta alla andra krediter du har för att minska risken för ytterligare skuldsättning. Kontakta kreditgivaren för att säga upp kortavtalet.
5. Betala den dyraste skulden först
Kostnaden för en kredit eller ett lån beror på ränta och avbetalningstid. Ju längre avbetalningstid, desto dyrare blir krediten. Koncentrera dig därför på din dyraste skuld och betala av den först. Gå sedan vidare till den näst dyraste skulden och så vidare. Med varje löst skuld kommer du bli mer motiverad att fortsätta.
På varje faktura du ska betala finns ett angivet minimibelopp. Så länge lånet eller krediten har en rörlig ränta finns det dock möjlighet att göra extra inbetalningar, helt kostnadsfritt. Har du möjlighet att betala in mer en månad bör du därför försöka göra det. På så sätt kommer du dels att förkorta återbetalningstiden, men också minska den totala kreditkostnaden.
7. Öka dina inkomster
Ett sätt att betala dina skulder under en kortare tid är att försöka öka dina inkomster. Det kanske är lättare sagt än gjort, men det kan finnas saker du kan göra för att få in några extra kronor.
En idé kan vara att byta jobb till ett med högre lön eller att förhandla med din arbetsgivare om en lönehöjning. Även ett extrajobb under några kvällar och helger i månaden kan resultera i extra inkomster som kommer att täcka en del av skulden.
8. Inför en inköpsfri månad
Försök att under en månads tid avstå från inköp som inte är nödvändiga. I början på månaden skriver du ner saker du klarar dig utan, exempelvis kläder, nöjen och liknande. När månaden är slut kontrollerar du om du uppfyllt målet. Pengarna du sparat lägger du istället på att betala in lite extra på dina skulder.
Detta experiment kommer att visa dig att du faktiskt kan klara dig utan vissa saker. Du kommer dessutom att upptäcka att det finns många nöjen som inte behöver kosta någonting.
9. Håll igång motivationen
Vissa uppoffringar kan vara svåra att göra för att bli skuldfri snabbare. Det kräver disciplin och tålamod, men i slutändan kommer det att vara värt det. Försök att se framåt för att hålla igång motivationen. Kanske kan du börja planera en resa eller något annat att belöna dig med när du äntligen blivit skuldfri?
När du blivit skuldfri
När du väl blivit skuldfri är det viktigt att du fortsätter att hålla ett vaksamt öga på din ekonomi. Påbörja gärna ett buffertsparande som du kan ta av vid oförutsedda kostnader. Om du vid något tillfälle skulle behöva ta ett lån, se till att jämföra räntor och avgifter noggrant, exempelvis via oss på Trygga. Se även till att alltid lösa dina skulder så snart du kan.