Hem » Omstartslån

Omstartslån – en nystart för din ekonomi

Omstartslån ger dig möjlighet att samla dina befintliga lån och krediter, vilket kan leda till lägre ränta och en snabbare väg mot ekonomisk stabilitet.

  • Sänk dina räntekostnader
  • Omstart för din ekonomi
  • Inget krav på säkerhet


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 21 november, 2024 klockan 15:09

En datorskärm med flera rader text, där varje rad har en bockmarkering som indikerar att punkterna är godkända.

Vad är ett omstartslån?

Behöver du en nystart för din ekonomi? Omstartslån, även känt som nystartslån eller saneringslån, är ett slags privatlån speciellt utformat för privatpersoner som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Det riktar sig till de som har flera skulder, inklusive de med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Syftet med omstartslån är att skapa en nystart genom att lösa högkostnadskrediter och andra skulder med höga räntor till ett enda privatlån med lägre ränta. Genom att göra detta finns det möjlighet till förbättrad kreditvärdighet och lägre månadskostnad.

Snabbfakta om omstartslån med Trygga:

  • Lånebelopp: 5000  –  600 000 kr
  • Löptid: 1 – 20 år
  • Årsränta: 4,95% – 25,95%
  • Effektiv ränta: 5,07% – 31,45%

Det är möjligt att ansöka om ett omstartslån utan säkerhet hos Trygga. Vi rekommenderar dock att du har en medsökande, eftersom det kan öka dina chanser att få lånet beviljat.

”Vår analys av databasen visar att ansökningar med en medsökande har 50 % högre chans att bli godkända för omstartslån jämfört med enskilda ansökningar.”

– Viktor Ström

Om du ansöker om ett omstartslån och har betalningsanmärkningar bör du vara medveten om att säkerhet vanligtvis krävs, exempelvis i form av en bostad, bil eller medsökande.

Vad krävs för ett omstartslån?

För att ansöka om ett omstartslån behöver du uppfylla vissa grundläggande krav. Utöver dessa kan långivaren ställa specifika villkor som beror på din ekonomiska situation och deras egna bedömningar.

Grundläggande krav:

  • Du måste vara minst 18 år gammal (vissa långivare kräver att du är minst 20 år).
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Du behöver ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden.
  • Du får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden under de senaste sex månaderna.

Utöver detta kan vissa långivare ställa krav på exempelvis säkerhet eller att ansökan görs tillsammans med en medsökande, beroende på din ekonomiska historik och nuvarande situation.

Jämför omstartslån

Så ansöker du om ett omstartslån

En ansökan om omstartslån hos Trygga sker online i ett par steg:

  1. Fyll i formuläret på hemsidan och signera med BankID
    Vid en ansökan fyller du i ett formulär med uppgifter som namn, inkomst och ett fåtal andra uppgifter. Ansökan signeras med BankID som förmedlas vidare till de långivare och kreditinstitut som vi har ett samarbete med.
  2. Långivare har 48 timmar på sig att svara på ansökan
    Svaren presenteras sedan till dig där du i lugn och ro kan jämföra alternativen som presenteras. Du förbinder dig aldrig till att tacka ja till något. Finns det inte längre ett behov av ett omstartslån eller om det inte skulle bli ekonomiskt fördelaktigt behöver du inte göra något mer.
  3. Alla svar kommer in och du loggar in för att jämföra lånen som presenteras
    I lugn och ro kan du jämföra ränta och övriga kostnader. Titta på den effektiva räntan som visar vad lånet totalt kommer att kosta med både räntekostnad och andra avgifter inkluderade.
  4. Vill du inte ta något av de lån som presenteras behöver du inte göra något mer
    Du förbinder dig aldrig till något hos Trygga. Är det så att behovet av ett omstartslån inte längre finns behöver du inte göra något mer. Att använda vår tjänst är alltid kostnadsfritt.
  5. Vill du tacka ja väljer du det lån som bäst motsvarar dina förväntningar och signerar skuldebrev digitalt
    Det är möjligt att tacka ja till ett av de lån som presenteras. Läs noggrant igenom lånevillkor och var säker på vad det är du tackar ja till. I samband med att du väljer ett lån behöver du signera ett skuldebrev som är ett juridiskt dokument som reglerar villkoren.
  6. Pengar betalas ut till det konto som du angivit och du använder de för att återbetala dina aktuella skulder för att enbart ha ett större lån
    I samband med att du tackar ja får du ange önskat bankkonto för utbetalning. När pengarna betalats ut rekommenderar vi att du genast använder summan för att lösa de övriga skulderna.
  7. Varje månad betalar du tillbaka amortering och ränta för att en dag vara skuldfri
    Att ansöka om och bli beviljad ett lån kommer med ansvar. Utnyttja det på ett bra sätt och skapa bra ekonomiska förutsättningar för dig själv.

Överväg alltid ett lån och fundera på om det finns andra alternativ tillgängliga. Ett omstartslån kan vara fördelaktigt, men det är bäst att använda det endast när det är nödvändigt. Trygga förmedlar lånebelopp från 5000 kr upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på 1 till 20 år.

Hur fungerar ett omstartslån?

Personer med dyra skulder har vanligtvis svårt att bli beviljade ett vanligt lån. Därför har omstartslån utformats som ett realistiskt alternativ för att ta kontroll över din ekonomi och bli skuldfri.
Specifikt erbjuder denna form av skuldfinansiering en möjlighet där alla dyra lån slås ihop till ett större lån med målet att uppnå en lägre ränta. Omstartslån kan erbjudas med eller utan säkerhet.
Dessutom löser ett omstartslån de befintliga skulderna genom att samla dem i ett gemensamt lån. Följaktligen är det troligt att månadskostnaden minskar när dyra krediter betalas av. Istället för att använda inkomsten till räntor och avgifter, fokuserar man nu på att amortera skulden för att bli skuldfri.

Nedan följer en kort beskrivning av hur ett omstartslån fungerar i praktiken:

  1. Ansökan och godkännande:
    Du ansöker om ett omstartslån genom att välja ”samla/lösa lån” i vårt formulär. Långivarna gör en kreditbedömning baserad på din ekonomiska situation.
  2. Sammanslagning av skulder:
    Det beviljade lånebeloppet används för att betala av dina befintliga skulder. Alla dyra lån slås ihop till ett större lån.
  3. Ny betalningsplan:
    Du får en ny avbetalningsplan med möjlighet till lägre ränta. Fokus läggs på att amortera skulden för att bli skuldfri.
  4. Minskad månadskostnad:
    Den totala månadskostnaden kan minska när dyra krediter betalas av. Mer av din inkomst går till att betala av huvudskulden istället för räntor och avgifter.

Genom dessa steg hjälper omstartslån dig att ta kontroll över din ekonomi och arbeta mot att bli skuldfri.

Unikt för omstartslån är:

  • Många skulder och dålig kreditvärdighet är inte ett hinder: Att ta ett lån när du har många skulder och en låg kreditvärdighet är vanligtvis svårt. Få kreditgivare är villiga att bevilja ännu ett lån på grund av den ökade risken. Omstartslån är dock speciellt designade för just detta ändamål.
  • Betalningsanmärkning hos Kronofogden är accepterat: En betalningsanmärkning hos Kronofogden kan påverka många delar av ditt liv. Orsakerna till en ansträngd ekonomi kan vara många, men det viktigaste är att lära sig av tidigare misstag och aktivt arbeta mot en stabil ekonomi.
  • Ansök med eller utan säkerhet: Saneringslån kan ansökas om både med och utan säkerhet, beroende på dina personliga förutsättningar. Detta ger dig flexibilitet att välja det alternativ som bäst passar din situation.

Är omstartslån bra?

Ett omstartslån kan vara ett bra alternativ i vissa situationer. Om du finner det svårt att betala av dina befintliga skulder varje månad, kan den här typen av finansiering erbjuda en ny chans att få ordning på ekonomin.
Att låna pengar kräver alltid en individuell bedömning, men ett omstartslån kan vara särskilt fördelaktigt i rätt omständigheter. Omstartslån kan vara lämpliga om du:

  • Har många skulder och dålig kreditvärdighet
  • Upplever det verkar väldigt svårt att bli skuldfri
  • Är motiverad att bidra till en förändring
  • Tar ansvar och betalar på dina lån

Stämmer punkterna ovan in på dig så blir nästa steg att jämföra långivare för att hitta det bästa alternativet.

När man inte kan få lån någonstans

Att bli beviljad ett lån är inte en självklarhet för alla. Långivare är enligt lag skyldiga att noggrant undersöka betalningsförmågan hos låntagare. De strävar också efter att minimera riskerna när de beviljar lån. Därför kan det vara svårt att få ett lån om din ekonomi är på marginalerna.
Omstartslån beviljas ofta i större omfattning jämfört med andra lånetyper, men det finns aldrig någon garanti. Om du har svårigheter att bli beviljad ett lån, bör du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet. Skapa en konkret plan för att betala av smålån och krediter. Ett effektivt råd är att strama åt dina utgifter för att minska dina skulder.

Läs mer om kreditvärdighet och hur du kan påverka den här.

Därför ska du jämföra omstartslån

Har du flera smålån du betalar av på eller har du köpt saker på avbetalning? Dessa små krediter, såsom smslån, mindre privatlån och avbetalningsplaner för varor, kommer oftast med höga räntor. Dessutom tillkommer fakturaavgifter och inte sällan flera tilläggsavgifter för handläggning och annat, vilket snabbt blir dyrt.

Om du har flera sådana mindre krediter, kan de månatliga kostnaderna bli avsevärda. Tänk dig att du har ett tiotal olika krediter som du betalar via pappersfaktura. Enbart aviavgifterna kan då kosta tusentals kronor varje år.

Med ett omstartslån får du inte bara möjligheten att få bättre ränta, utan också en ny start för din privatekonomi. Genom att konsolidera alla kostnader relaterade till dina lån på en enda faktura, minskar du antalet betalningar du behöver hantera varje månad. Detta reducerar risken att betala avgifter till flera olika företag, sparar pengar och minskar risken att missa en betalning — en vanlig utmaning när man har många fakturor att hålla reda på.

Ett omstartslån kan vara bra om man har dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar hos kronofogden, för att slå ihop dyrare lån och krediter.

  • Smålån och avbetalningsplaner har höga kostnader.
  • Flera små lån kan orsaka höga aviavgifter.
  • Omstartslån ger chans till bättre ränta och samlar alla kostnader på en faktura.
  • Omstartslån passar bra för personer med dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar.
Sök omstartslån

Sänk din ränta, få mer pengar över till sparande

Med ett omstartslån har du goda chanser att få en betydligt lägre ränta, slipper onödiga avgifter och spar därmed stora summor varje månad. Pengar du kan lägga på annat som ett långsiktigt sparande. Genom att slå ihop små krediter i ett omstartslån stärker du också din kreditvärdighet och dina chanser att låna till bra villkor i framtiden.

Sök omstartslån
Bild på en säkerhetssköld

Omstartslån med säkerhet

Om du överväger ett omstartslån, är din fastighet den vanligaste formen av säkerhet som du kan lämna. För att detta ska vara möjligt, måste det finnas en viss procentuell belåningsgrad kvar på fastigheten. Om du sedan inte kan betala som avtalat, har långivaren rätt att sälja din fastighet för att återfå sina pengar.

Dessutom, ett annat alternativ som ibland kan godtas är att använda en borgensman. I det fallet blir borgensmannen ansvarig för lånet tillsammans med dig. Skulle du misslyckas med att betala din skuld, kommer borgensmannen att krävas på pengarna.

En stor fördel med att ansöka om ett omstartslån med säkerhet är att du ofta kan få en lägre ränta och bättre villkor.

Omstartslån med medsökande

Ett omstartslån med medsökande är ett lån som beviljas till en person med dålig kreditvärdighet, där en annan person (medsökande) också ansöker om lånet och delar på ansvaret för återbetalningen.

Att ha en medsökande med bättre kreditvärdighet ökar chansen att lånet blir beviljat och kan även leda till bättre villkor, som lägre ränta.

Det är viktigt för båda parter att förstå att de båda blir ansvariga för lånet och att deras kreditvärdighet kan påverkas om betalningarna inte görs i tid.

Läs mer om lån med medsökande här.

Bild på en laptop med vårt varumärke

Omstartslån utan säkerhet

Ett omstartslån utan säkerhet ger dig möjligheten att låna pengar utan att pantsätta personliga tillgångar som din bostad eller bil. Detta alternativ innebär en lägre risk för dig som låntagare eftersom du inte riskerar att förlora dina värdefulla tillgångar om du inte kan återbetala lånet.

De omstartslån vi förmedlar kräver vanligtvis ingen säkerhet. Vi rekommenderar dock att du ansöker tillsammans med en medsökande för att öka möjligheterna till förmånligare räntevillkor.

Att låna utan säkerhet kräver en noggrann kreditbedömning. Därför kan ett omstartslån utan säkerhet, som liknar ett samlingslån, resultera i en högre ränta jämfört med säkerställda lån, särskilt om din kreditvärdighet inte är optimal.

Utan Borgensman

Innebär att du inte har en medsökande på lånet. Istället är det enbart din egen ekonomi som är utgångspunkten för om ett lån kommer att bli beviljat eller inte. En medsökande kan annars vara exempelvis en förälder, make/maka eller god vän.

Utan bostad som säkerhet

Är bostaden redan maximalt belånad eller om det inte finns en bostad blir det ett lån utan säkerhet. Finns det annat av värde, exempelvis en bil, kan en del långivare acceptera det. Dock är det inte vanligt och är en dialog som måste föras med respektive långivare.

Plånbok med sedlar i, relaterat till omstartslån

Våra tips innan du jämför omstartslån

Att ta dig tid att jämföra omstartslån kan innebära att du över tid sparar många tusenlappar. Trygga samarbetar med ett 30-tal välkända långivare och har lång erfarenhet av att förmedla omstartslån. Här nedan kommer några av våra bästa tips.

  1. Läs och förstå villkoren:
    Läs och förstå samtliga villkor för lånet, inklusive eventuella övriga avgifter. Undersök om lånet erbjuder flexibilitet, som möjlighet till extra amorteringar eller förändring av återbetalningstiden.
  2. Få ekonomiskt utrymme:
    Genom att hitta det omstartslån som är mest ekonomiskt fördelaktigt kan du få utrymme i ekonomin att exempelvis amortera lite extra. Då blir du snabbare skuldfri.
  3. Använd effektiv ränta för bästa jämförelse:
    Den effektiva räntan ger den mest rättvisa bilden över vad lånet kommer att kosta dig totalt sett. Den nominella räntan anger enbart räntekostnad, medan den effektiva räntan tar hänsyn till både ränta och övriga kostnader.
  4. Övriga kostnader:
    Övriga kostnader kan vara exempelvis uppläggningsavgift, aviavgift eller andra administrativa kostnader. Kostnader för faktura kan gå att undvika genom att välja autogiro som betalningsmetod.
  5. Återbetalningstid:
    Använd omstartslånet för att lösa lån med högre räntor och se till att välja en återbetalningstid som passar din budget varje månad.
  6. Total lånekostnad:
    Den totala kostnaden för lånet är i de flesta fall viktigare än månadskostnaden. Se därför till att den löptid du väljer inte gör omstartslånet dyrare totalt sett.
  7. Ha en medlåntagare:
    Ha en medlåntagare på din ansökan genom oss. Enligt vår erfarenhet är det betydligt större chans att bli beviljad omstartslånet, och det kan även ge bättre ränta.
  8. Utvärdera din budget:
    Utvärdera din ekonomiska situation noggrant och gör en budget. Se till att du har förmågan att betala tillbaka lånet och att det passar in i din budget.
  9. Förbättra din KALP-kalkyl:
    Många långivare använder en KALP-kalkyl när de utvärderar din kreditvärdighet. Den kan du förbättra genom att granska överflödiga utgifter och abonnemang/streamingtjänster som du inte behöver.
omstartslån

Exempel på ett lyckat omstartslån med Trygga

Här är ett exempel på en kund som vände sig till Trygga för skuldfinansiering med ett omstartslån:

  • Kunden hade lån hos fyra olika långivare, samt en avbetalning. Den totala skulden uppgick till 512 349 kronor.
  • Månadskostnaden för dessa skulder var 13 299 kronor.
  • Den totala räntekostnaden för lånen uppgick till 170 964 kronor.

Före omstartslånet:

Räkneexempel för kundens ursprungliga skulder
Lån Belopp Räntekostnad Månadsbetalning Effektiv ränta
Privatlån 192 393 kr13 738 kr1 658 kr (64 mån)5,38%
Privatlån 2200 008 kr120 203 kr3 371 kr (95 mån)13,69%
Avbetalning26 396 kr3 636 kr2 002 kr (15 mån)21,82%
Privatlån 3184 677 kr32 062 kr5 418 kr (40 mån)10,1%
Privatlån 48 875 kr1 325 kr850 kr (12 mån)29,97%
Totalt512 349 kr170 964 kr

Efter omstartslånet:

Med Tryggas omstartslån samlades alla skulder till ett lån med följande villkor:

  • Lånebelopp: 512 349 kronor.
  • Total räntekostnad: 108 620 kronor.
  • Ny månadskostnad: 10 092 kronor (72 månader).
  • Effektiv ränta: 7,2%.

Resultat:

Genom omstartslånet sänktes kundens månadskostnad med 3 207 kronor och den totala räntekostnaden minskades med 62 344 kronor. Kunden kunde bli skuldfri snabbare och sparade avsevärt på lånekostnader.

Notera: Ett lån med längre löptid kan sänka månadskostnaden men ökar den totala räntekostnaden. Till exempel, med dubbelt så lång löptid skulle månadskostnaden ha varit 6 534 kronor, men den totala räntekostnaden skulle ha ökat med 107 133 kronor.

Omstartslån med dålig kreditvärdighet

Det kan finnas många anledningar till en dålig kreditvärdighet. Flera olika lån, många kreditupplysningar på kort tid eller betalningsanmärkningar. Dåliga beslut eller en tuff ekonomisk period i livet är tänkbara orsaker.

Att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet kan vara svårt.
Omstartslån är utformade för att kunna ta extra hänsyn till det. Du är inte garanterad ett omstartslån med en dålig kreditvärdighet, men det kan finnas ökad möjlighet för att ge dig en nystart i livet.

Har du en dålig kreditvärdighet så är det nyttigt att förstå vilken eller vilka anledningar som ligger bakom. Då är det potentiellt genomförbart att bidra till en förbättring på området. På så sätt förbättras chansen till att få en godkänd låneansökan till schyssta villkor – oavsett om det gäller ett omstartslån inom kort eller bostadslån om ett par år.

Omstartslån trots betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning får du om en skuld inte betalas i tid. Skuld kan vara exempelvis en faktura eller månadsbetalning på ett lån. När företaget bakom skulden skickar ärendet vidare till Kronofogden registreras en betalningsanmärkning.
Det är dock inte en skuld hos Kronofogden, endast en anmärkning om att betalningen ej har skötts. Kan vara ett hinder hos en del långivare, men sällan då det kommer till omstartslån trots betalningsanmärkning.

Omstartslån med många förfrågningar

Att göra många förfrågningar om lån på kort tid har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Varje gång någon gör en kreditkontroll via UC, Upplysningscentralen, på dig så kommer det att sparas i 12 månader.
Varje upplysning kommer att uppfattas som att du har haft för avsikt att låna hela beloppet. Trygga tar endast en kreditupplysning per tillfälle om du gör en låneförfrågan och använder den till samtliga långivare.
Vid en låneansökan av ett omstartslån med många förfrågningar historiskt så kan svaret bli nej, om det kombineras med andra negativa faktorer som låg inkomst och bristande betalningsförmåga.

omstartslån

Omstartslån med skuldsaldo hos Kronofogden

Finns det ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden kommer ett omstartslån inte att beviljas hos Trygga. För att bli beviljad ett omstartslån hos de långivare som vi har ett samarbete med så är det ett krav att uppvisa god vilja att betala.
Skulder hos Kronofogden visar att du inte enbart har missat att betala en faktura, utan att det gått så långt att det nu faktiskt finns en skuld hos Kronofogden.

Det finns möjlighet att bli beviljad omstartslån med skuldsaldo hos enstaka andra aktörer på marknaden. Då ställer långivaren större krav på dig som låntagare och ett krav kan vara att exempelvis ha en till person med på ansökan för att kunna bli beviljad.

omstartslån

Omstartslån utan UC

Ett omstartslån utan UC innebär att en kreditupplysning genomförs med annan aktör på marknaden, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.
Den främsta skillnaden är att dessa företag inte spar en historik, vilket i sin tur har lett till att det framför allt används vid mindre krediter och snabblån. Maximalt lånebelopp ligger på 50 000 Det är relativt vanligt att lånen har hög ränta och dåliga villkor. Upplysningscentralen grundades av de svenska storbankerna och kan ses som en kvalitetsstämpel vid en låneansökan.
Därav använder Trygga alltid en UC vid ansökan.

Sammanfattning om omstartslån

Omstartslån kan vara en bra möjlighet för att nystart i ekonomin, därav att det även går under namnet nystartslån. Orsaken är att det riktar sig till den med en ansträngd ekonomi som vill samla alla gamla lån till ett enda med förhoppningsvis lägre ränta och bättre villkor.
Betalningsanmärkning kan vara accepterat, men du behöver ändå kunna visa att du vill betala av skulderna. Därför kan du inte ha en skuld hos Kronofogden och den ska helt återbetald sedan sex månader tillbaka.

Ett omstartslån med säkerhet har generellt lägre ränta än ett omstartslån utan säkerhet. Finns ingen säkerhet motsvarar lånet mer ett privatlån.

Fördelar med omstartslånet

Varje lån eller kredit ska noga övervägas – låna alltid ansvarsfullt. Då kan det finnas flera fördelar med ett omstartslån.

  • Kan minska månadskostnaden genom att lösa dyra lån och samla till ett enda större lån
    – Därför bör du alltid göra en kalkyl och gå igenom din egen situation. Kommer kostnaden att minska kan det vara en fördel att teckna ett omstartslån.
  • Fungerar även för dig med betalningsanmärkning
    – En betalningsanmärkning kan vara accepterat, så länge det inte har gått så långt att du har en skuld hos Kronofogden. Vårda ekonomin och jobba för att vara skuldfri.
  • Bidrar till en nystart i ekonomin
    – Alla kan göra fel och ta dåliga beslut. Ta lärdom av det och skapa istället en förändring för livet mot en ekonomi i balans.

Nackdelar med omstartslånet

Alla lån har för- och nackdelar. Det finns vissa nackdelar med ett omstartslån.

  • Hög ränta
    – Omstartslån kan ha högre ränta än andra typer av lån eftersom kreditvärdigheten kan vara dålig hos dig. Det betyder att långivare tar en större risk i att låna ut pengar, vilket ger en högre ränta.
  • Oseriösa kreditgivare
    – På marknaden finns långivare som är oseriösa och erbjuder dåliga villkor. Undvik detta genom att göra lånejämförelse via exempelvis Trygga som enbart samarbetar med trovärdiga aktörer på marknaden.

Räkneexempel för ett omstartslån på 100 000 kr

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är ett annuitetslån
uppdaterat 2023-11-28

Omstartslån räkneexempel
Lånebelopp 100 000 kr
Återbetalningstid 12 år (144 avbet.)
Månadskostnad 1 135 kr
Totalkostnad 163 966 kr
start-/aviavgift 495 kr + 0kr (aviavgift)
Nominell ränta 8,95%
Effektiv ränta 9,43%
Individuell ränta 4,95% – 25,95%
Effektiv ränta 5,07% – 31,45%
Löptid 1–20 år

Vanliga frågor om omstartslån

Hur ansöker jag om omstartslån?

Du kan ansöka om omstartslån direkt på den här sidan genom att fylla i formuläret högst upp. Ange lånebelopp, välj en löptid (hur länge du vill ha omstartslånet) och fyll i dina personuppgifter. När du är klar signerar du din ansökan med BankID.

Så fort du skickat in din ansökan om omstartslån vidarebefordrar vi den till alla de banker och långivare vi samarbetar med. Inom kort får du personligt utformade svar från alla långivare som kan erbjuda dig ett omstartslån. Varje svar innehåller besked om ränta, betalningsvillkor, månadskostnad och den totala kostnaden för ditt omstartslån.

Att ansöka om och jämföra omstartslån hos oss är kostnadsfritt och ej bindande. Du förbinder dig inte till något förrän du undertecknar ett specifikt låneavtal från en långivare som du valt. Kom ihåg att du kan ansöka om omstartslån tillsammans med en andra person, en medsökande. När ni är två som står på omstartslånet får du större möjligheter att få en bra ränta.

Vad är ett omstartslån egentligen?

Ett omstartslån är ett lån som är avsett för dig som hamnat i en svår ekonomisk situation. Exempelvis på grund av du dragit på dig ett flertal dyra lån och krediter och därmed har stora skulder. Ett annat exempel är att du har låg kreditvärdighet och svårt att få lån hos de stora bankerna.

Omstartslånet är till för att ge dig de resurser som behövs för att reda ut de ekonomiska problemen och stärka din privatekonomi. En andra chans och en omstart för din ekonomi helt enkelt.

Om du har ekonomiska problem bör du inte låna ännu mer pengar till onödig konsumtion. Det kan leda till att du försätter dig i en ännu svårare situation. Vi rekommenderar därför starkt att du använder omstartslånet till just det ändamål det är avsett för. Att lösa dyra lån och krediter, bli av med skulder, sänka din månadskostnad och få ordning på din ekonomi. Genom att betala av dyra lån och krediter med omstartslånet kan du får en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Då får du också mer pengar över till amortering och en chans att snabbare bli skuldfri.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Rent formellt kan du ansöka omstartslån från 5000 kronor upp till 600 0000 kronor. Det betyder dock inte att alla kan få ett omstartslån på 600 000 kr eller ens 100 000 kr. Hur stort omstartslån just du kan få beror på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

När du skickat in ansökan om omstartslån gör vi en kreditprövning för att reda ut om du alls kvalificerar dig för lånet. Därefter gör de olika långivarna varsin kreditprövning för att säkerställa att har förutsättningar att betala tillbaka omstartslånet. Sen får du besked om du kan låna det belopp du ansökt om.

Kreditprövningen är helt individuell och utgår från din specifika situation, dina ekonomiska förutsättningar och din kredithistorik. Hur stort omstartslån du kan få beror alltså på hur stark din ekonomi är. Har du en fast anställning, stabil inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda möjligheter att låna valfritt belopp.

Om du har en lägre inkomst, osäkra anställningsförhållanden eller sämre kreditvärdighet av andra skäl kan du prova att söka omstartslånet tillsammans med en medsökande. Ni är då personer som delar på betalningsansvaret för omstartslånet, vilket ökar dina chanser att ansökan beviljas och dina möjligheter att låna större belopp.

Kan jag ansöka om ett omstartslån utan säkerhet?

Ja, du kan ansöka om ett omstartslån utan säkerhet. Det innebär att du inte behöver pantsätta tillgångar som bostad eller bil. Istället bedöms din kreditvärdighet och betalningsförmåga när långivaren fattar beslut om lånet.

Kan jag teckna omstartslån utan en medsökande?

Ja, det är möjligt att teckna omstartslån utan att ha en medsökande som står med på avtalet för omstartslånet. Ett flertal av de långivare vi samarbetar med erbjuder möjligheten att söka omstartslån på egen hand, utan medsökande.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en medsökande generellt ger dig betydligt bättre chanser att få din ansökan om omstartslån beviljad. Med en medsökande blir det i de allra flesta också möjligt att få ett omstartslån på ett större belopp och att få en bättre ränta. Om det är möjligt rekommenderar vi därför att du använder dig av en medsökande. Men det är inget krav att du måste ha en sådan. Din medsökande kan vara vem som helst, men i de flesta fall rör det sig om en make/maka, sambo, förälder, syskon eller annan familjemedlem.

Kan jag få ett omstartslån trots många förfrågningar hos UC?

Ja, det är inte omöjligt att få ett omstartslån trots att du har ett flertal förfrågningar om kreditupplysning registrerade hos UC. Som du säkert vet är dock många förfrågningar hos UC inte bra för din kreditvärdighet och dina möjligheter att få ett lån. Det är alltså inte optimalt att ha många förfrågningar om du planerar att söka ett omstartslån utan säkerhet.

Det blir alltså svårare att få ett omstartslån om du har många förfrågningar. Långivarna tenderar också att begära en högre ränta om du har många förfrågningar. Anledningen är att det rent statistiskt sett är mer riskfyllt att ge dig ett lån om du har dragit på dig många kreditupplysningar. Ditt omstartslån kommer alltså, i typfallet, att bli dyrare om du har många förfrågningar och du får färre alternativ långivare att välja mellan. Men det är absolut inte omöjligt.

Har du ett flertal förfrågningar som det inte är så lång tid kvar på kan det vara klokt att vänta ut dem innan du ansöker om omstartslånet. En notering hos UC ligger kvar i tolv månader.

Kan jag få ett omstartslån om jag har skuldsaldo hos Kronofogden?

Nej, det är inte möjligt att teckna ett omstartslån genom oss om du har aktiva skulder hos Kronofogden. För att vi ska kunna behandla din ansökan omstartslån måste du vara skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka. Du är däremot varmt välkommen att ansöka om omstartslån när du har löst skulderna hos Kronofogden. Om ditt mål är att bli skuldfri och stärka din privatekonomi på lång sikt bör du därför först och främst prioritera att bli av med skulderna hos Kronofogden.

Vad är skillnaden på omstartslån och “sista chansen lån”?

Omstartslån och sista chansen lån är inga officiella eller juridiskt reglerade låneformer eller begrepp. I praktiken alltså vilket lån som helst marknadsföras som både sista chansen lån och som omstartslån. Det finns också mycket riktigt både lån utan säkerhet och lån med säkerhet som marknadsförs under namn som sista chansen lån och omstartslån. Och det finns ett flertal olika alternativ i båda kategorierna.

Att det finns så många olika lånealternativ som kallas allt från sista chansen lån, omstartslån, nystartslån, skuldsaneringslån och så vidare är ytterligare ett argument för att jämföra olika långivare hos en låneförmedlare som oss på Trygga innan du bestämmer dig.

När du jämför omstartslån (oavsett vad de kallas) hos oss får du automatiskt erbjudanden från alla långivare som kan erbjuda dig ett lån. Varje erbjudande innehåller information om vilken ränta du får, betalningsvillkor och vad månadskostnaden blir.

Vad blir räntan på mitt omstartslån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Tryggas låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Vid kreditprövningen tittar långivarna på saker som din inkomst, anställningsform, befintliga skulder, hur du skött tidigare betalningar och allt annat som är relevant för din förmåga att betala tillbaka omstartslånet. Har du en tillsvidareanställning, en stabil och god inkomst och inga tidigare har du, generellt, en stark betalningsförmåga och därmed goda möjligheter att få en bra ränta på ditt omstartslån.

Har du däremot en osäker anställning, inkomst som varierar över tid, tidigare betalningsproblem eller liknande är det (rent statistiskt sett) mer riskfyllt att låna ut pengar till dig. Långivarna kommer då, i typfallet, att begära en högre ränta för att kompensera för den ökade risken. Om du är frilansare, egenföretagare, projektanställd eller av andra skäl inte har optimal kreditvärdighet kan det därför vara klokt att söka omstartslånet med en medsökande.

När du har en medsökande på omstartslånet är ni två som delar på betalningsansvaret och långivarna räknar med bådas inkomster i underlaget när de tittar på din ansökan. Framför allt finns det en andra person som kan kliva in och betala om du skulle få ekonomiska problem. På så sätt utsätter sig långivaren för en mindre risk att inte få tillbaka pengarna de lånat ut. Av den anledningen kan de ofta erbjuda en bättre ränta när du söker omstartslånet med en medsökande.

Vilka är kraven för att söka omstartslån?

För att ansöka om omstartslån hos oss måste du först leva upp till våra grundkrav. Grundkravet för att ansöka om omstartslån genom oss på Trygga är att du ska vara minst 18 år gammal vid ansökningstillfället och vara folkbokförd i Sverige sedan minst tolv månader tillbaka.

Du ska även ha en månadsinkomst på 10 000 kronor eller mer. Inkomsten kan vara i form av lön från arbete eller pension. Det går att ansöka om omstartslån om du har betalningsanmärkningar. Men det går inte om du har skulder hos Kronofogden. Skulden måste vara helt betald sedan minst sex månader tillbaka.

Vilka långivare samarbetar ni med?

Trygga samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners

Villket är det bästa omstartslånet?

Det är svårt att på förhand veta vilket som är det bästa omstartslånet. Långivare kan ha olika bedömningar av din kreditvärdighet och därmed ge erbjudanden som skiljer sig åt. För att hitta det bästa omstartslånet för din specifika situation rekommenderar vi att du jämför flera olika banker och långivare.

Kostar det något att jämföra omstartslån?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ansöka om och att jämföra omstartslån från olika långivare hos oss på Trygga. Din ansökan är inte heller bindande. Du förbinder dig inte till något förrän du undertecknat ett låneavtal hos en specifik långivare.

Det går med andra ord utmärkt att använda oss som en ren jämförelsetjänst och ta reda på hur mycket du kan låna och/eller vilken ränta du kan få på ett omstartslån utan att därefter låna.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank
Saldo Bank

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 21 november, 2024 klockan 15:09


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel