Betalningsanmärkning – Vad är det?
En betalningsanmärkning är en notis i ditt kreditregister som visar att du inte skött ett ekonomiskt åtagande. Den vanligaste anledningen till betalningsanmärkningar är obetalda räkningar eller avgifter som till slut gått till Kronofogden.
Betalningsanmärkningar kan försvåra en rad ekonomiska moment i livet, exempelvis att få lån eller att hyra en lägenhet. Därför är det bäst att försöka undvika dem så gott det går.
Läs vidare för att lära dig mer om hur betalningsanmärkningar fungerar, varför de finns och hur länge de finns kvar.
Vi tipsar också om vad du kan göra för att undvika betalningsanmärkningar som kan leda till ekonomiska problem i framtiden.
Denna artikel skrevs 2022-11-08 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:30
Innehållsförteckning
Betalningsanmärkningar visar att du inte betalat i tid
En betalningsanmärkning visar att en privatperson eller ett företag inte betalat en skuld i tid. Anmärkningen utfärdas av kreditupplysningsföretagen och blir synlig i ditt kreditregister om någon tar en kreditupplysning på dig, exempelvis en långivare eller hyresvärd, tillsammans med övriga uppgifter om din ekonomi.
Kreditupplysningsföretagens främsta uppgift är att förse banker, långivare och andra företag med ekonomiska underlag för att på så sätt underlätta deras riskbedömningar. Det gör det enklare för företagen att undvika kreditrisker i sin verksamhet som kan leda till förluster. Å andra sidan är det också fördelaktigt för kunden eftersom det minskar risken för hög skuldsättning.
Betalningsanmärkningar är ett sätt för kreditupplysningsföretagen att varna för kunder som kan innebära en extra hög risk. Det gör det i sin tur svårare för personer med anmärkningar att få lån, hyreskontrakt, betala mot faktura och annat som innebär ett återbetalningsansvar.
Det finns två typer av betalningsanmärkningar
Betalningsanmärkningar delas in i två olika kategorier: allmänna och enskilda.
- Allmänna betalningsanmärkningar. Inkluderar betalningskrav från den offentliga sektorn och uppkommer om en privatperson eller ett företag inte betalat böter, skatter, avgifter eller studiemedel i tid.
- Enskilda betalningsanmärkningar. Avser betalningskrav från den privata sektorn och avser exempelvis obetalda hyror, leverantörsskulder eller om du inte betalat en vara du köpt i tid.
Vilken information finns på betalningsanmärkningen?
I ditt kreditregisterutdrag finns följande information om dina betalningsanmärkningar:
- Antalet anmärkningar
- Vilken typ av anmärkning det är (allmän eller enskild)
- När anmärkningen registrerades
- Hur stort skuldbelopp som orsakade anmärkningen
Idag väljer många företag att göra enskilda bedömningar av betalningsanmärkningar för att bedöma kreditrisken. Det betyder att alla anmärkningar inte behöver vara lika skadliga för din kreditvärdighet. En undersökning från UC visar till exempel att anmärkningar som uppkommit på grund av restförd TV-avgift och vägavgifter ofta anses vara mindre allvarliga.
Betalningsanmärkningar på grund av utmätning och utmätningsförsök är i regel sämst för din ekonomi, inklusive anmärkningar som du fått som ett resultat av misskötta krediter och konkursansökan.
Upplysningarna är synliga i alla kreditregister i minst 3 år
Värt att nämna är att betalningsanmärkningar är synliga hos alla kreditupplysningsföretag, inklusive Upplysningscentralen, Creditsafe och Bisnode. Det spelar alltså ingen roll var ett företag hämtar sin kreditupplysning, anmärkningarna kommer alltid att vara synliga.
Anmärkningarna fortsätter dessutom att vara synliga även efter du betalat skulden som orsakat dem. För privatpersoner ligger betalningsanmärkningen kvar i 3 år och för juridiska personer, exempelvis aktiebolag, i 5 år.
Tips! För att ta reda på om du har betalningsanmärkningar kan du göra en kreditupplysning på dig själv, exempelvis hos UC. På så sätt kan du även se övrig information om din ekonomi och kontrollera att den stämmer.
Anledningar till att betalningsanmärkningar uppstår
Det finns många anledningar till varför du kan få en betalningsanmärkning som kan vara bra att känna till. Enligt Datainspektionen kan det bero på att du:
- Fått ett beslut om betalningsskyldighet av Kronofogden eftersom du inte protesterat mot ett betalningskrav.
- Uteblivit från en förhandling i tingsrätten eller inte besvarat en stämning med motargument.
- Missbrukat bankkonton, krediter eller lån.
- Hamnat i konkurs.
- Fått beslut om skuldsanering.
- Genomgått misslyckade utmätningsförsök.
Så utfärdas en betalningsanmärkning
Innan du får en betalningsanmärkning ska personen som är skyldig pengar förstås få möjlighet att betala skulden. Du får med andra ord inte en anmärkning bara för att du glömt att betala en räkning i tid. Så här brukar processen gå till:
- Företaget som saknar betalningen skickar ut en eller flera påminnelser, med eller utan påminnelseavgift.
- Om skulden uteblir tar ett inkassoföretag över indrivningen av skulden. De skickar då en ny faktura innehållande det ursprungliga skuldbeloppet och extra avgifter, exempelvis en inkassoavgift och dröjsmålsränta.
- Har du fortfarande inte möjlighet att betala skulden övergår ärendet till Kronofogden. Här tillkommer även ytterligare kostnader.
- När kreditupplysningen får information om den obetalda skulden noterar de detta i ditt kreditregister i form av en betalningsanmärkning.
Vad du kan göra för att undvika anmärkningar
För att bli av med en anmärkning behöver du först betala skulden som orsakat den och därefter vänta i 3 år. Det är därmed inte möjligt att bli av med en anmärkning i förtid, vilket också är den främsta anledningen till varför du bör undvika att få dem från första början.
Lyckligtvis går det att minska risken att få anmärkningar på flera sätt. Här kommer några värdefulla tips.
1. Betala dina räkningar i tid
Det enklaste du kan göra för att undvika betalningsanmärkningar är att betala dina räkningar i tid. Om du vet att du ofta glömmer kan det vara bra att försöka betala mobilabonnemang och annat med autogiro. Du kan också sätta påminnelser i mobilen för att komma ihåg dina kommande betalningar.
Om du ska resa bort under en längre tid bör du försöka ändra dina pappersfakturor till e-fakturor som du får via mejl. Du kan också skaffa en digital brevlåda för att få tillgång viktig post från myndigheter online.
2. Kontakta dina skuldägare vid betalningssvårigheter
Om du får problem med att betala en skuld i tid bör du kontakta skuldägaren omedelbart, innan ärendet hinner hamna hos Kronofogden.
Förklara situationen och fråga om det är möjligt att erbjuda en alternativ betalningsplan. Normalt sett är skuldägaren angelägen om att få tillbaka sina pengar och därför kan de vara tillmötesgående när det gäller alternativa lösningar, framför allt om du visar god vilja.
3. Bestrid omedelbart
Får du ett felaktigt betalningskrav ska du kontakta personen eller företaget du är skyldig pengar och bestrida kravet direkt. Skriv ett brev där du tydligt förklarar varför betalningskravet är felaktigt och ange datum. Gör en kopia av handlingarna som du sparar själv. Tänk även på att göra samma sak hos inkassobolaget om skuldägaren har ett sådant.
Betalningsanmärkningar och lån?
Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få lån från traditionella banker och långivare.
Det finns däremot en handfull långivare som marknadsför ett så kallat ”omstartslån”
Syftet med den typ av lån är att lösa en ohållbar ekonomisk situation och skall inte ses som ett vanligt privatlån.
Trygga avråder starkt från att låna pengar med betalningsanmärkning, men tillstår att det finns situationer där ett omstartslån kan vara den riktning som krävs för att bli skuldfri, speciellt när en ansökan om skuldsanering avslås.
Denna artikel skrevs 2022-11-08 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:30