UC (Upplysningscentralen) - vilka är det? | Trygga - 2024
Hem » Vad är UC (Upplysningscentralen)?

UC (Upplysningscentralen) – Vilka är det?

Innan en långivare kan bevilja ett lån eller en kredit vill de försäkra sig om att du har möjlighet att betala tillbaka din skuld. För att kunna göra en korrekt bedömning av din återbetalningsförmåga hämtar långivaren en kreditupplysning på dig, vanligtvis hos UC (Upplysningscentralen) som är Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Men vilka är egentligen UC, vilken information finns i deras kreditupplysningar och hur bedömer de egentligen din kreditvärdighet? Svaren på dessa frågor hittar du i denna artikel.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-08-10 och uppdaterades 26 september, 2024 klockan 07:44

Upplysningscentralen

Vad är UC?

UC, eller Upplysningscentralen som initialerna står för, är Sveriges största kreditupplysningsföretag som bildades redan 1977. Syftet med verksamheten är att erbjuda ekonomiska underlag för att hjälpa olika typer av företag, exempelvis långivare och banker, att fatta korrekta kreditbeslut. UC verkar under Kreditupplysningslagen (1973:1173) och tillsynsmyndighet är Integritetsskyddsmyndigheten.
Några exempel på källor som UC hämtar sin information från är Skatteverket, Kronofogden, Bolagsverket, CSN samt banker, kontokortsföretag och finansbolag. Uppdatering av informationen sker i vissa fall löpande och i andra från en gång per år till fem gånger per vecka – allt beroende på källa.
Varje gång någon hämtar en kreditupplysning på dig från UC:S register ska du få en upplysningskopia skickad till din folkbokföringsadress alternativt till din digitala brevlåda.

UC

Kreditupplysningen visar dina ekonomiska förutsättningar

En kreditupplysning innehåller samlad information om din ekonomiska situation, exempelvis dina inkomster och skulder.
Enligt Konsumentkreditlagen är alla lån- och kreditgivare skyldiga att göra en kreditprövning på sina kunder. Syftet med det är att bedöma om kunden har de förutsättningar som krävs för att betala tillbaka lånet i tid, utan att riskera större skuldsättning.
Med stöd av kreditupplysningen från UC och uppgifterna i din ansökan fattar långivaren beslut om hur mycket du kan låna samt till vilken ränta. Anser långivare att din ekonomi inte är god nog kan du få avslag på din ansökan.

Läs även: låna pengar utan UC

Dessa uppgifter finns med i upplysningen

Som tidigare nämnt innehåller en kreditupplysning information om din ekonomiska situation. Det handlar om:

  • Adressuppgifter
  • Deklarerad inkomst under de senaste två åren
  • Boendesituation
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Kreditförfrågningar i ditt namn under de senaste 12 månaderna
  • Nuvarande lån och aktiva krediter
  • Befintliga skulder hos Kronofogden
  • Övriga tillgångar
UC

Vad är UC-score och UC Riskprognos?

Både UC-score och UC Riskprognos baseras på uppgifterna som finns i din kreditupplysning. Systemen används för att beskriva din kreditvärdighet.
UC använder betygsystemet UC-score för att visa hur god kreditvärdighet du har baserat på uppgifterna i kreditupplysningen. Som du ser i tabellen nedan innebär ett högt UC-Score också ett bättre kreditbetyg och därmed ökade chanser att få lån.

Betyg UC-Score UC Riskprognos
Utmärkt 745 – 999 0.1 %
Mycket bra 635 – 744 0,2 – 0.9 %
Bra 559 – 634 1.0 – 4.0 %
Mindre bra 455 – 558 4.1 – 25.0 %
Svag 1 – 454 25.1 – 99.9 %

När du ansöker om en kredit vill banken eller långivaren också ta reda på vilken risk du utgör för dem. Ju lägre procenttal du har i UC Riskprognos, desto lägre är också risken med utlåningen. Med det sagt kan riskprognosen väga olika tungt beroende på vilka andra uppgifter finns registrerade i din kreditupplysning.
UC-Score som underlag är vanligast vid stora lån, men det finns även aktörer som valt andra typer av kreditupplysningar vid sin utlåning.

UC

Olika typer av kreditupplysningar för privatpersoner

När det gäller privatkunder erbjuder UC två typer av kreditupplysningar – Personupplysning och Personupplysning Mikro.

Personupplysning

Personupplysningen är en mer omfattande upplysning som används av långivare för att göra sina bedömningar. Informationen som den innehåller formar ditt kreditbetyg och visar din kreditvärdighet.
Uppgifterna om dig som finns i personupplysningen är:

  • Personuppgifter
  • Fastighetsinnehav
  • Inkomster under de senaste två åren
  • Skuldsaldo
  • Betalningsanmärkningar
  • Registrerade kreditförfrågningar

Personupplysning Mikro

Personupplysning Mikro är en mindre upplysning som är vanligast bland exempelvis hyresvärdar eller vid avtal mellan privatpersoner.
Den innehåller endast:

  • Namn, personnummer och adress
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkningar
Upplysningscentralen

Tjänster och produkter för privatpersoner

Utöver kreditupplysningar erbjuder UC flera andra tjänster för privatpersoner som är knutna till ekonomi och säkerhet.

  • UC ID-skydd. Många konsumenter har upptäckt fördelarna med UC ID-Skydd som erbjuder en komplett service från bevakning av dina uppgifter till ersättning vid ekonomisk förlust. Är du utsatt för bedrägeri får du hjälp genom hela processen.
  • UC Bedrägerispärr. Genom att skaffa UC:s bedrägerispärr kan du låsa ditt personnummer i två veckor för att stoppa ett pågående bedrägeriförsök. Då kan ingen beställa en kreditupplysning i ditt namn.
  • Min upplysning. Den här tjänsten ger dig möjlighet att se det som alla långivare kan se och läsa om dig. Du kan se dina lån, inkomstuppgifter, betalningsanmärkningar och när de försvinner samt tidigare kreditupplysningar hos UC.

Tips! Ta gärna en upplysning på dig själv med jämna mellanrum för att se var din kreditvärdighet ligger. På så sätt kan du enkelt se hur du kan förbättra ditt kreditbetyg, exempelvis inför ett större lån. Denna typ av upplysning registreras dessutom inte i registret.

UC

Kort om kreditupplysningar för företag

Det finns tre typer av kreditupplysningar för företag – UC Mikro, UC Standard och UC Risk.

  • UC Mikro är en mindre upplysning på aktiebolag som innehåller uppgifter om namn, adress och organisationsnummer, betalningsanmärkningar och ansökningar samt om skulder hos Kronofogden.
  • UC Standard är en komplett kreditupplysning på aktiebolag som innehåller uppgifterna i UC Mikro plus kreditbedömning, riskprognos, rekommenderad kreditlimit, senaste händelser, styrelse, bokslut samt övrig ekonomisk information.
  • UC Risk är mer en kreditbedömning med kreditprognos och rekommenderad kreditlimit.

Övriga företagstjänster

Vill du veta hur ett aktiebolag är uppbyggt och verkar ska du beställa Bolagsordning. Där får du tillgång till information om bland annat bolagets säte, räkenskapsår, aktiekapital och verksamhet.
Med tjänsten Registreringsbevis ser du vad som finns registrerat för bolaget, som till exempel F-skatt och moms, aktiekapital, styrelse och firmatecknare.
Om du är intresserad av ett aktiebolags ekonomiska situation ska du beställa tjänsten Årsredovisning. Där framkommer bolagets soliditet, kassalikviditet, balanslikviditet samt rörelseresultat.
För att hindra att ditt bolag drabbas av bolagskapning kan du beställa tjänsten UC Håll koll. Då blir du uppkopplat mot ett 50-tal myndigheter och om någon försöker ändra dina eller företagets uppgifter kommer du att bli informerad omedelbart.

Upplysningscentralen UC

Denna artikel skrevs 2022-08-10 och uppdaterades 26 september, 2024 klockan 07:44


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel