Hushållsbudget - Så gör du en budget för din privatekonomi
Hem » Budget

Budget – Så gör du en hushållsbudget och tar kontrollen över din ekonomi

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:11

Hur får man ordning på sin privatekonomi?

Som i alla andra projekt är god planering nyckeln till framgång. En budget är nämligen just det, en plan för din privatekonomi.

För många är det svårt att få pengarna att räcka till. Lönekonto ekar tomt dagarna när månaden lider mot sitt slut. I värsta fall börjar pengarna sina redan ett par veckor efter lön. Men det går att ställa mycket till rätta och skaffa sig en bättre privatekonomi med relativt enkla medel.

En förutsättning för att skapa en sundare privatekonomi är att skaffa dig koll på dina inkomster och utgifter.  Utan budget kör du mer eller mindre med förbundna ögon. Men hur gör man egentligen en budget? Är inte det svårt? Nix, det är busenkelt och du har många verktyg till hands. I den här artikeln går vi igenom hur en budget funkar och hur du tar kontroll över din privatekonomi.

Gör gärna en budget innan du bestämmer dig för att låna pengar

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är en plan för ditt hushålls inkomster och utgifter under en viss period. Syftet med en budget är att balansera dina inkomster och utgifterna och se till att pengarna räcker över hela den period budgeten avser. För företag är budgeten ett oundgängligt verktyg som är nödvändigt för att överblicka över bolagets ekonomi och planera verksamheten.

Men även du som privatperson kan ha stor nytta av en budget. En privat hushållsbudget används oftast för att planera hushållets ekonomi en månad i taget, eftersom de flesta av oss får betalt månadsvis. Men det finns naturligtvis inget som hindrar att du upprättar en årsbudget eller budget på veckonivå också. Oavsett vilken tidsspann budgeten omfattar så är målet att ge dig en idé om hur pengar du har att röra dig med och vad de räcker till. På så sätt kan du lättare planera din ekonomi, planera inköp och få pengar till nöjen och sparande.

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Varför ska jag göra en hushållsbudget?

Utan en budget kommer det bli svårt att överblicka och kontrollera din ekonomi. Hur mycket pengar kan du lägga på nöjen och restaurangbesök utan att riskera att vara helt pank veckan före lön? Är man rik som ett troll spelar detta mindre roll. Pengarna räcker ändå.

Om du är som de flesta andra och har en inkomst i normalspannet kan bristande koll och för många impulsköp leda till att du får leva på nudlar dagarna före lön. Eller i värsta fall att du står utan pengar om du råkar ut för en oväntad men nödvändig kostnad. Utan en plan för din ekonomi blir det också svårare att lägga undan pengar till långsiktigt sparande eller andra saker du vill göra.

För många är det inte låga inkomster som är orsaken till en rörig eller haltande privatekonomi utan snarare dålig koll och många onödiga inköp. Den som inte planerar sin ekonomi i en budget blir också väldigt känslig för plötsliga utgifter. Du kan inte vara säker på att pengarna räcker månaden ut. Och vad händer om du bilen går sönder, du får en vattenläcka i köket eller blir tvungen att gå till tandläkaren akut?

Planera dina utgifter

Som privatperson är det ingen som tvingar dig att ha en budget och ingen kommer straffa dig om du inte följer den budget du upprättat. Se budgeten mer som riktlinjer och ett verktyg för att skapa ordning och reda i din privatekonomi. Med hjälp av en budget behöver du inte fundera över hur mycket pengar du kan lägga på icke-livsnödvändiga saker som nöjen och kläder.

Genom att hålla sig budgeten blir livet också betydligt lättare ifall du får oväntade utgifter. Budgeten gör det möjligt att strukturera din ekonomi och få mer pengar över. Du kanske kan till och med kan lägga undan pengar till ett långsiktigt sparande. Pengar som kan vara grundplåten till ett framtida bostadsköp eller något annat roligt du vill göra men inte trott du har råd med.

Gör en hushållsbudget – Börja med inkomsterna

Att upprätta en grundläggande budget är inte svårt. Skriv ner dina och spalta upp dina inkomster och utgifter en typisk månad. Hur stora är inkomsterna varje månad och vilka återkommande utgifter har du? Inkomsterna är i regel det enklaste att få rätsida på. De flesta av oss har en fast månadsinkomst som kommer in på kontot varje månad. Eventuellt tillsammans med ett fåtal mindre sidoinkomster som barnbidrag och liknande.

Om du frilansar, är egenföretagare eller av annan anledning har flera olika eller varierande inkomster är det förstås knepigare. Då rekommenderar vi att du räknar fram en genomsnittlig månadsinkomst. Eller ännu hellre den lägsta möjliga inkomsten du kan tänkas få. Då slipper du obehagliga överraskningar längre fram. Inga glädjekalkyler med andra ord.

Kartlägg din ekonomi

När du fått koll på dina inkomster är nästa steg är att gå igenom alla utgifter du har en genomsnittlig månad. Plocka fram kontoutdrag och om det behövs kvitton för några månader tillbaka. Genom att gå igenom dina tidigare utgifter får du god bild av var dina pengar tar vägen och hur mycket du lägger på olika saker. Om du känner att du har dålig koll på vart pengar tar vägen kan det vara klokt att använda ett kredit- eller betalkort till alla inköp. Då kan du se alla dina inköp på kontoutdraget eller kortfakturan.

Fasta och rörliga utgifter i budgeten

En privat hushållsbudget för utgifter brukar delar upp i tre delar; fasta utgifter, rörliga utgifter och övrigt/nöjen. Till fasta utgifter räknas enbart sådant du verkligen behöver och kostnader du inte kan undvika. Allt annat, alltså inköp och kostnader som inte är nödvändiga för att klara vardagen är sekundära och hör hemma i rörliga kostnader eller nöjen/övrigt. Fuska inte när du upprättar din budget. För att göra en bra budget som håller månaden ut måste du alltid utgå från de viktigaste sakerna, de som håller dig flytande.

Exempel på fasta utgifter:

  • Boendekostnader
  • Mat (exkl. restaurangbesök etc.)
  • Försäkringar
  • Transporter (bil, busskort)
  • El abonnemang
  • Telefon
  • Bredband
  • Lånekostnader

Rörliga utgifter är kostnader som varierar från månad till månad. Hit räknas huvudsakligen saker som mycket väl kan vara trevligt men som du egentligen kan leva utan. Vi räknar mat som en fast kostnad eftersom du inte klarar dig utan det. När du upprättar en budget bör du sätta av ett fast belopp för matinköp och räkna det som en fast kostnad. Uteluncher, köpkaffe och andra restaurangbesök faller däremot under rörliga kostnader.

I många fall är de enskilda utgiftsposterna små men tillsammans blir det inte sällan mycket pengar. Det är också här du har möjlighet att spara pengar. En energidryck för 30 kronor om dagen blir exempelvis 900 kronor i månaden och nästan 11 000 kronor på ett år.

Exempel på rörliga kostnader:

  • Nöjen
  • Kläder
  • Biobiljetter
  • Restaurangbesök
  • Semesterresor
  • Godis, köpkaffe, snacks
  • Medietjänster som Spotify och Netflix
  • Köp av prylar du inte behöver

Börja med att titta på kontoutdrag och skriv ner alla inköp som inte är direkt nödvändiga. Hur mycket blir det? För många kommer den här summan som en överraskning. Kanske visar det sig att du lägger fyrsiffriga belopp varje månad på saker som du egentligen inte behöver. Sätt ett tak för dina oplanerade rörliga inköp i budgeten och håll dig till det. Du kommer märka stor skillnad i slutet av månaden. Du kanske till och med får en rejäl slant över.

Så kan en hushållsbudget se ut

En enkel men ändamålsenlig budget kan se ut så här. Hur stor andel av de fasta och nödvändiga kostnader blir av din inkomst beror förstås på hur mycket du tjänar och hur mycket boendekostnader och annat nödvändigt du har.

  • 50 % till fasta utgifter som hyra, el, bredband och telefonabonnemang
  • 30 % till övriga kostnader som nöjen, kläder, uteluncher och annat du kan leva utan
  • 10-20 % till sparande

Du ska naturligtvis anpassa nivåerna efter dina egna inkomster och fasta utgifter. Lägger du 60 procent av din inkomst på hyra och återkommande nödvändiga kostnader blir det naturligtvis mindre över till annat. Fördelen med använda sig av budget är att du ser hur mycket pengar som går åt i varje kategori och kan därmed lättare anpassa ditt köpbeteende.

Budgettips! – Så håller du koll på utgifterna

Det kan vara lite lurigt att hålla reda på alla utgifter och utgifter du har under en månad. Men om du betalar det mesta med kort (vilket de flesta gör idag) behöver faktiskt inte alls vara svårt. Betalar du mycket kontant, kan det vara bra att anteckna detta eller skaffa en kvittoapp som skannar dina kvitton och lägger i dem i en digital kassabok. Många butiker erbjuder dessutom digitalt kvitto om du betalar med kort eller mobilen.

Ett alternativ kan vara att övergå till att enbart handla med ett och samma kort. Du får du alla utlägg på ett och samma ställe och kan plocka ut allt du behöver via kontoutdrag eller din internetbank.

Gör gärna en grundlig avstämning någon gång i halvåret eller kvartalet eftersom du sannolikt ibland får räkningar som inte dyker upp varje månad. Annars är det lätt att missa fasta utgifter som ska ofta ska betalas kvartals- eller halvårsvis, till exempel försäkringar och vissa elavtal.

Det viktigaste när du upprättar din budget är att vara realistisk och ärlig mot dig själv. Om du vet att du inte kan sluta med en kopp latte innan jobbet varje morgon ska du självklart ta med detta i beräkningen. Budgeten ska återspegla hur din ekonomi faktiskt ser ut, inte hur du vill att den ska ut under ideala förhållanden.

Så håller du dig till budgeten

Det kan vara knepigt att hålla sig till hushållsbudgeten. En enkel lösning för att få bättre koll är att upprätta ett Excel-dokument och skriva ner alla dina utgifter varje månad. Det finns många färdiga budgetmallar du kan använda att ladda ner på nätet. Välj gärna en så enkel variant gärna som möjligt (eller skapa en själv), då blir det lättare att löpande fylla i budgeten och hålla dig till den. Du kommer direkt se om du håller dig till nivåerna du satt för nöjen och andra rörliga kostnader. Då blir också lättare att avgöra vad du kan skära ner på.

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:11


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel