Så kan en hushållsbudget se ut
En enkel men ändamålsenlig budget kan se ut så här. Hur stor andel av de fasta och nödvändiga kostnader blir av din inkomst beror förstås på hur mycket du tjänar och hur mycket boendekostnader och annat nödvändigt du har.
- 50 % till fasta utgifter som hyra, el, bredband och telefonabonnemang
- 30 % till övriga kostnader som nöjen, kläder, uteluncher och annat du kan leva utan
- 10-20 % till sparande
Du ska naturligtvis anpassa nivåerna efter dina egna inkomster och fasta utgifter. Lägger du 60 procent av din inkomst på hyra och återkommande nödvändiga kostnader blir det naturligtvis mindre över till annat. Fördelen med använda sig av budget är att du ser hur mycket pengar som går åt i varje kategori och kan därmed lättare anpassa ditt köpbeteende.
Budgettips – så håller du koll på utgifterna
Att hålla koll på alla utgifter kan kännas överväldigande – särskilt när småköp adderas utan att man märker det. Men i takt med att de flesta idag betalar med kort eller mobil har det blivit mycket enklare att spåra sina utlägg.
Om du alltid använder ett och samma kort eller betaltjänst får du en tydlig överblick över dina köp via kontoutdraget eller i din internetbank. Det blir också lättare att kategorisera utgifterna och se vad pengarna faktiskt går till.
Betalar du ofta kontant? Då kan det vara en bra idé att spara kvitton eller använda en app som skannar och samlar kvitton digitalt. Många butiker erbjuder även digitala kvitton när du betalar med kort eller mobil.
Kom ihåg att vissa utgifter bara dyker upp kvartalsvis eller halvårsvis – exempelvis försäkringar eller elavtal. Därför kan det vara klokt att göra en lite mer grundlig genomgång varje kvartal för att få med alla återkommande kostnader i din hushållsbudget.
Viktigast av allt: var ärlig mot dig själv. En budget ska spegla hur din ekonomi faktiskt ser ut – inte hur du önskar att den såg ut. Om du vet att du köper en kaffe på vägen till jobbet varje dag, då ska det finnas med i budgeten.
Så håller du dig till budgeten
Det kan vara knepigt att hålla sig till hushållsbudgeten. Ett enkelt sätt att få bättre koll är att använda vår budgetkalkyl här på sidan. Den hjälper dig att överskådligt planera och följa upp dina utgifter varje månad. När du ser hur mycket du har avsatt för nöjen och andra rörliga kostnader blir det lättare att avgöra om du håller dig inom ramarna – och vad du eventuellt kan skära ner på.
Har du gjort en tydlig budget men ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop?
Läs då vår sida om ekonomisk hjälp och ta reda på vilka olika lösningar och stöd som finns att få – till exempel genom kommunen.