Hem » Budget

Budget – Få koll på din ekonomi

Vill du få bättre kontroll på din ekonomi? Med en hushållsbudget får du en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter – och kan fatta smartare beslut kring sparande, lån och konsumtion. Använd gärna vår budgetkalkyl längre ner på sidan för att komma igång direkt.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 16 april, 2025 klockan 12:56

Vad är en hushållsbudget?

En hushållsbudget är en plan för ditt hushålls inkomster och utgifter under en viss period. Syftet med en budget är att balansera dina inkomster och utgifterna och se till att pengarna räcker över hela den period budgeten avser.

Som med mycket annat handlar en stabil privatekonomi om att ha en tydlig plan. En budget är just det – en plan för dina inkomster och utgifter.

För att få översikt behöver du kartlägga både inkomster och utgifter. Utan en budget blir det svårt att se vad som går att påverka. Många tror att det är komplicerat att göra en budget, men det behöver det inte alls vara. Nedan på sidan hittar du en enkel budgetkalkyl som hjälper dig att komma igång.

Tips! Det är klokt att göra en budget innan du lånar pengar. Då vet du om du har utrymme i din ekonomi – och slipper obehagliga överraskningar senare.

Varför ska jag göra en hushållsbudget?

Utan en budget kommer det bli svårt att överblicka och kontrollera din ekonomi. Hur mycket pengar kan du lägga på nöjen och restaurangbesök utan att riskera att vara helt pank veckan före lön? Är man rik som ett troll spelar detta mindre roll. Pengarna räcker ändå.

Om du är som de flesta andra och har en inkomst i normalspannet kan bristande koll och för många impulsköp leda till att du får leva på nudlar dagarna före lön. Eller i värsta fall att du står utan pengar om du råkar ut för en oväntad men nödvändig kostnad. Utan en plan för din ekonomi blir det också svårare att lägga undan pengar till långsiktigt sparande eller andra saker du vill göra.

För många är det inte låga inkomster som är orsaken till en rörig eller haltande privatekonomi utan snarare dålig koll och många onödiga inköp. Den som inte planerar sin ekonomi i en budget blir också väldigt känslig för plötsliga utgifter. Du kan inte vara säker på att pengarna räcker månaden ut. Och vad händer om du bilen går sönder, du får en vattenläcka i köket eller blir tvungen att gå till tandläkaren akut?

Planera dina utgifter

Som privatperson är det ingen som tvingar dig att ha en budget och ingen kommer straffa dig om du inte följer den budget du upprättat. Se budgeten mer som riktlinjer och ett verktyg för att skapa ordning och reda i din privatekonomi. Med hjälp av en budget behöver du inte fundera över hur mycket pengar du kan lägga på icke-livsnödvändiga saker som nöjen och kläder.

Genom att hålla sig budgeten blir livet också betydligt lättare ifall du får oväntade utgifter. Budgeten gör det möjligt att strukturera din ekonomi och få mer pengar över. Du kanske kan till och med kan lägga undan pengar till ett långsiktigt sparande. Pengar som kan vara grundplåten till ett framtida bostadsköp eller något annat roligt du vill göra men inte trott du har råd med.

Kartlägg din ekonomi

När du fått koll på dina inkomster är nästa steg är att gå igenom alla utgifter du har en genomsnittlig månad. Plocka fram kontoutdrag och om det behövs kvitton för några månader tillbaka. Genom att gå igenom dina tidigare utgifter får du god bild av var dina pengar tar vägen och hur mycket du lägger på olika saker. Om du känner att du har dålig koll på vart pengar tar vägen kan det vara klokt att använda ett kredit- eller betalkort till alla inköp. Då kan du se alla dina inköp på kontoutdraget eller kortfakturan.

Så kan en hushållsbudget se ut

En enkel men ändamålsenlig budget kan se ut så här. Hur stor andel av de fasta och nödvändiga kostnader blir av din inkomst beror förstås på hur mycket du tjänar och hur mycket boendekostnader och annat nödvändigt du har.

  • 50 % till fasta utgifter som hyra, el, bredband och telefonabonnemang
  • 30 % till övriga kostnader som nöjen, kläder, uteluncher och annat du kan leva utan
  • 10-20 % till sparande

Du ska naturligtvis anpassa nivåerna efter dina egna inkomster och fasta utgifter. Lägger du 60 procent av din inkomst på hyra och återkommande nödvändiga kostnader blir det naturligtvis mindre över till annat. Fördelen med använda sig av budget är att du ser hur mycket pengar som går åt i varje kategori och kan därmed lättare anpassa ditt köpbeteende.

Budgettips – så håller du koll på utgifterna

Att hålla koll på alla utgifter kan kännas överväldigande – särskilt när småköp adderas utan att man märker det. Men i takt med att de flesta idag betalar med kort eller mobil har det blivit mycket enklare att spåra sina utlägg.

Om du alltid använder ett och samma kort eller betaltjänst får du en tydlig överblick över dina köp via kontoutdraget eller i din internetbank. Det blir också lättare att kategorisera utgifterna och se vad pengarna faktiskt går till.

Betalar du ofta kontant? Då kan det vara en bra idé att spara kvitton eller använda en app som skannar och samlar kvitton digitalt. Många butiker erbjuder även digitala kvitton när du betalar med kort eller mobil.

Kom ihåg att vissa utgifter bara dyker upp kvartalsvis eller halvårsvis – exempelvis försäkringar eller elavtal. Därför kan det vara klokt att göra en lite mer grundlig genomgång varje kvartal för att få med alla återkommande kostnader i din hushållsbudget.

Viktigast av allt: var ärlig mot dig själv. En budget ska spegla hur din ekonomi faktiskt ser ut – inte hur du önskar att den såg ut. Om du vet att du köper en kaffe på vägen till jobbet varje dag, då ska det finnas med i budgeten.

Så håller du dig till budgeten

Det kan vara knepigt att hålla sig till hushållsbudgeten. Ett enkelt sätt att få bättre koll är att använda vår budgetkalkyl här på sidan. Den hjälper dig att överskådligt planera och följa upp dina utgifter varje månad. När du ser hur mycket du har avsatt för nöjen och andra rörliga kostnader blir det lättare att avgöra om du håller dig inom ramarna – och vad du eventuellt kan skära ner på.

Har du gjort en tydlig budget men ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop?
Läs då vår sida om ekonomisk hjälp och ta reda på vilka olika lösningar och stöd som finns att få – till exempel genom kommunen.

budget

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 16 april, 2025 klockan 12:56


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel