Renoveringslån - så väljer du rätt lån till renovering 2024
Hem » Låna pengar » Låna till renovering

Renoveringslån

Att renovera ett hem är långt ifrån kostnadsfritt och i många fall kan det löna sig att teckna ett lån för att finansiera renoveringen.

  • Svar från flera långivare
  • Ansökan är kostnadsfri
  • Öka värdet på huset/lägenheten



 

Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Så går det till att jämföra renoveringslån

Hos oss kan alla söka renoveringslån med bra villkor. Vi hjälper dig att jämföra banker och långivare för att hitta det lån som ger dig de mest förmånliga villkoren utifrån dina förutsättningar.

Jämför lån. Så går det till

Fyll i din ansökan kostnadsfritt

  • Smidig ansökan
  • Du kan även ringa oss
  • 08-121 314 71 – Vi hjälper dig
Jämför lån. Så får det till

Jämför renoveringslån från flera långivare

  • Bud från flera långivare
  • Logga in och se alla bud
  • Jämför lån och välj
Jämför lån. Så går det till

Välj lån, signera och få utbetalt

  • Välj ditt erbjudande
  • Signera med bank-ID
  • Få utbetalt till ditt konto
Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 5 september, 2024 klockan 07:58

Hitta rätt renoveringslån med Trygga

Dags att rusta upp badrummet, köket eller hela huset? Planerar du att köpa ett hus som är i behov av renovering? En omfattande renovering är aldrig gratis. Därför är det viktigt att få bra villkor och ränta om du ska låna pengar till renoveringen. Det är därför vi finns.

Trygga är en svensk låneförmedlare med fokus på privatlån, alltså lån utan säkerhet. Vi hjälper dig att säkra så bra villkor som möjligt när du lånar pengar till exempelvis renovering. Så att du kan lägga resurserna där de behövs istället för att betala onödigt mycket i ränta och avgifter.

Hos oss kan du jämföra räntor, kostnader och andra villkor för renoveringslån hos ett brett urval av Sveriges främsta långivare och banker i privatlånsegmentet. Vi ger dig möjligheten att se vad det skulle kosta att teckna ett renoveringslån hos ett stort antal långivare i förväg, innan du skrivit på något avtal.

Genom att jämföra olika renoveringslån innan du bestämmer dig kan du enkelt ställa olika aktörer mot varandra och välja det erbjudande som ger dig de förmånligaste villkoren och den lägsta kostnaden. Betala inte mer för ditt renoveringslån än du behöver.

Renoveringslån hos Trygga:

  • Låna 5000 – 600 000 kr
  • Svar från flera långivare
  • Endast en UC!

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är precis som namnet antyder ett lån du använder för att rusta upp och förbättra ditt hem eller en annan fastighet som en sommarstuga. Ett renoveringslån kan också vara avsett för att restaurera andra typer av ägodelar som en veteranbil eller en båt.

Ska man vara noga så finns det egentligen ingen särskild låneform som är speciellt avsedd för just renovering. Däremot har det blivit allt populärare att renovera, exempelvis, kök och badrum på senare år. Samtidigt har ROT-avdraget gjort det möjligt för alltfler att satsa på relativt ambitiösa och omfattande renoveringsprojekt.

Marknaden och efterfrågan har helt enkelt växt. Av den anledningen har många långivare och banker valt att marknadsföra befintliga lån under namnet renoveringslån.

De renoveringslån du kan teckna hos en bank eller långivare kan grovt sett delas in två huvudkategorier. Renoveringslån med säkerhet och lån utan säkerhet, vilket i praktiken är samma sak som ett vanligt privatlån.

De renoveringslån vi på Trygga hjälper dig att jämföra är genomgående lån utan säkerhet och kommer med rörlig ränta. Det betyder att du kan använda lånet till vad precis du vill, pengarna är inte låsta till ett specifikt ändamål.

Du kan alltså använda en del av pengarna till renoveringen och lägga resten på andra saker du behöver. Du bestämmer själv. Det går till exempel alldeles utmärkt att passa på att samla tidigare lån och krediter och på så sätt få möjlighet till lägre ränta när du tar ett renoveringslån utan säkerhet.

Olika typer av renoveringslån

Det finns flera olika sätt att finansiera ditt renoveringsprojekt med lånade pengar. Vilket sätt som är bäst för just dig beror på flera saker. Hur mycket pengar behöver låna till renoveringen? Har du lån på din bostad sedan tidigare och i så fall hur mycket? Vilken typ av bostad har du, vad planerar du att renovera och hur omfattande är renoveringsprojektet?

Rent generellt är renoveringslån med säkerhet i bostaden billigast. Men det är inte alltid möjligt att teckna ett sådant lån, exempelvis om du redan har en hög belåningsgrad. Ett renoveringslån utan säkerhet tenderar att komma med en högre ränta jämfört låna där med finns en säkerhet. I gengäld får du en större flexibilitet och en smidigare ansökningsprocess.

Har du frågor kan du alltid kontakta oss på Trygga. Våra lånerådgivare står alltid tjänst och hjälper dig att reda ut för- och nackdelar med olika låneformer.

Renoveringslån utan säkerhet

Ett renoveringslån utan säkerhet är generellt det enklaste och smidigaste alternativet att finansiera ett renoveringsprojekt. Du tecknar helt enkelt ett vanligt privatlån och använder det för att betala för renoveringskostnaderna.

En fördel med att finansiera renovering med ett privatlån är att du få många olika alternativ att välja bland, och goda möjligheter att hitta ett bra erbjudande som passar just dina behov. Privatlån erbjuds av många olika banker och långivare på den svenska marknaden.

Det här innebär att du kan ställa olika aktörers erbjudanden mot varandra och sedan välja det alternativ som ger dig lägst ränta och kostnad. Hos oss på Trygga kan jämföra villkor och kostnader för privatlån från ett stort antal långivare – det är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något!

En annan fördel med att finansiera renoveringen med privatlån är att du är fri att använda pengarna till vad du vill. Du behöver alltså inte spendera varenda krona av lånet på renoveringen. Det står dig fritt lägga hela eller delar av lånebeloppet på något annat, som en ny bil eller en resa. Du bestämmer.

Eftersom de flesta renoveringslån utan säkerhet (privatlån) kommer med rörlig ränta har du också möjlighet att göra extra amorteringar för att snabbare få ner räntekostnaden. Du kan även lösa ett sådant renoveringslån i förtid helt utan extra kostnad, vilket inte är möjligt om räntan är bunden.

Med ett privatlån kan du låna från några tusenlappar upp till 600 000 kronor via Trygga. Med så stora lånebelopp kan du göra om i stort sett hela din bostad och skapa ditt drömhem.

Värt att känna till är att privatlån har högre räntekostnader än om du väljer att utöka ditt bolån. Kostnaderna för ditt privatlån påverkas även av din kreditvärdighet.

Har du exempelvis många förfrågningar hos UC kan det påverka din kreditvärdighet negativt och därmed göra det svårare att beviljas lån. I sådana fall kan du behöva låna pengar utan UC hos en annan aktör för att hitta ett renoveringslånet som passar dig.

Gör gärna en sammanställning av dina inkomster och fasta utgifter innan du slår till. I och med att räntan baseras på din kreditvärdighet är det viktigt att du räknar på kostnaderna innan du bestämmer dig för att teckna ett lån.

Renoveringslån utan säkerhet i korthet

  • Finansiera renoveringskostnader upp till 600 000 kr
  • Individuell räntesättning
  • Använd pengarna till vad du vill
  • Möjligt att jämföra räntan hos olika aktörer innan du väljer

 

Baka in renoveringslånet i ditt bolån

Ett renoveringslån utan säkerhet är ett flexibelt och smidigt finansieringsalternativ. Det finns dock tillfällen då det kan vara klokt att överväga andra låneformer.

Planerar du att köpa en bostad med renoveringsbehov kan det vara mer fördelaktigt att baka in renoveringskostnaden i ditt bolån, istället för att teckna ett separat renoveringslån utan säkerhet.

I de allra flesta fall ett renoveringslån med säkerhet i bostaden det billigaste sättet att låna till renovering. Eftersom du har säkerhet för lånet i bostaden får banken en extra trygghet (lägre kreditrisk). De kan då i regel erbjuda dig en lägre ränta i gengäld.

För få kunna baka  in renoveringslån i ditt bolån krävs dock att du har låneutrymme kvar på din bostad. Den maximala belåningsgraden för ett bolån är nämligen 85% av bostadens värde. Om du redan har hög belåningsgrad är det alltså inte säkert att du kan låna tillräckligt mycket för att täcka renoveringskostnaderna.

Om du ägt din bostad några år är dock, i vissa fall, möjligt att bostadens marknadsvärde gått upp. Du kan då behöva ta hjälp av mäklare för att omvärdera din bostad. Har den gått upp i värde blir din belåningsgrad lägre, vilket gör det möjlighet att belåna den ytterligare.

Om du funderar på att finansiera renoveringen är det viktigt att hålla koll på belåningsgraden även av andra skäl. En högre belåningsgrad kan nämligen betyda att du måste amortera mer, på hela bolånet.

Om din belåningsgrad överstiger 50% måste du amortera minst 1% av bolånet per år. Är den mer än 70% måste du amortera minst 2%. Om bolånet dessutom motsvarar mer är 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst måste du amortera ytterligare en procent. Om ditt inbakade renoveringslån knuffar dig över någon av de här gränserna kan du alltså få en kännbart högre månadskostnad.

Renoveringslån med säkerhet i bostaden

  • Möjligt att få låg ränta
  • Belåningsgraden sätter gränser
  • Du kan behöva amortera mer på ditt bolån

Utöka bolånet när du gör om i din bostad

Fördelen med att utöka bolånet är att räntan är klart lägre än för exempelvis privatlån. Precis som när du bakar in renoveringskostnaden i nytt bolån behöver du hålla koll på din belåningsgrad.

Du måste ha en belåningsgrad som är lägre än 85 procent för att kunna utöka ditt bolån, då det är taket för hur stort bolån du får teckna utifrån bostadens värde. Det är också klokt att hålla koll på belåningsgraden även om du inte når upp till maxgränsen på 85% när du utökar lånet. Belåningsgraden påverkar nämligen hur mycket du behöver amortera.

  • Belåningsgrad 50 – 70 procent.
    Du behöver amortera minst 1 procent av bostadens värde varje år.
  • Belåningsgrad 71-85 procent.
    Du behöver amortera minst 2 procent av bostadens värde varje år.

Renoveringslån i form av byggnadskreditiv

Ytterligare ett annat sätt att låna pengar till renovering är att använda sig av ett byggnadskreditiv. Ett byggnadskreditiv är en tillfällig finansieringslösning som går att söka när du bygger ett nytt hus och vid större ombyggnationer.

Byggnadskreditivet fungerar som en kreditlina som du kan ta av i takt med att byggnads- eller renoveringsprojektet fortskrider. Samtidigt betalar du bara ränta för de pengar du faktiskt gjort av med. När huset är klart lägger banken om kreditivet till ett vanligt bolån.

Fördelarna med byggnadskreditiv

  • Du betalar bara ränta på det belopp du gjort av med som du har använt.
  • Inget krav på amortering under bygg- eller renoveringstiden behöver inte amortera under
  • Möjlighet till två amorteringsfria år när projektet är klart
  • Flexibel amortering

 

Medlemslån ger dig bättre lånevillkor

Är du som många andra arbetsverksamma svenskar med i ett fackförbund kan du ibland teckna ett medlemslån för att finansiera renoveringen av bostaden. Precis som vid privatlån rör det sig om ett lån utan säkerhet med den skillnaden att ditt fackförbundet redan förhandlat fram en förmånlig ränta åt dig. Medlemslånen gäller dock bara hos ett fåtal utvalda banker vilket gör det svårare för dig att själv välja bank.

Kreditkort kan hjälpa dig vid mindre renoveringar

Vill du bara måla om i hemmet eller göra ett mindre ingrepp kan ett kreditkort hjälpa dig att finansiera kostnaden. Många kreditkort erbjuder även en räntefri period på 50-60 dagar. Betalar du tillbaka skulden inom den tiden utgår ingen ränta och du kan därmed komma billigt undan.

Att tänka på innan du söker ett renoveringslån

Innan du ansöker om ett renoveringslån bör du först räkna på vad renoveringen kommer att kosta. Gör en budget för renoveringen helt enkelt. Detta är viktigt eftersom ett renoveringslån, precis som alla andra lån, ska betalas tillbaka och du betalar också ränta. Ju mer du lånar desto högre bli också kostnaden, både totalt och per månad. Om lånet är avsett för just renovering bör du inte heller låna mer än du verkligen behöver.

Om du planerar att anlita hantverkare (vilket är det vanligaste) kan du be om en offert för arbete och materialkostnader i förväg. Då får du en bra uppfattning om vad renoveringen kommer att kosta. Kom ihåg att du har möjlighet att göra rotavdrag för hantverkskostnaderna om du äger din bostad.

 

Jämför renoveringslån från olika banker

Innan du söker lånet bör du bilda dig en uppfattning om hur mycket renoveringen kommer kosta. Men också hur stora lånekostnader du klarar av. Hos oss på Trygga kan du utan kostnad jämföra lån och räntor hos flera av Sveriges främsta långivare. Du ser helt enkelt vad det kostar att låna pengar hos flera långivare innan du bestämt dig.

Vi tar bara en UC trots att du får svar från flera olika långivare.

Eftersom vi förmedlar renoveringslån utan säkerhet kan du passa på att använda lånet som ett omstartslån både för hemmet och din ekonomi genom att samtidigt lösa eventuella tidigare lån och krediter. Om du exempelvis lånar 250 000 kr har du både råd att renovera mycket hemma och att samla mindre lån med hög ränta.

renoveringslån

Frågor och svar om renoveringslån

Vad krävs för att söka ett renoveringslån?

Det grundläggande kravet för att söka ett lån hos oss på Trygga är att du är minst 18 år gammal. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor från arbete eller pension och vara folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka. Du ska också vara skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.

Självklart finns det saker som ökar dina chanser att få ett lån till bra till villkor. Hit räknas saker som fast anställning och hög inkomst. Du kan alltid förbättra dina chanser att få renoveringslånet beviljat genom att ha en medsökande när du lånar. Ni är då två som delar på betalningsansvaret, vilket innebär att långivaren tar en mindre risk.

Vad blir räntan på renoveringslånet?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Tryggas låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Räntan bestäms slutligen av den långivare du väljer. Det är flera faktorer som spelar in i deras beslut och olika banker tillämpar olika processer för att sätta räntan. Om en långivare har många låntagare av en viss typ (t.ex. inkomstgrupp) kan de vara intresserade av att bredda sin portfölj. De kan därför vara beredd att ge dig en bättre ränta än vad din kreditscore ger vid handen. Det är därför du ska jämföra långivare hos oss innan du bestämmer dig.

När betalas mitt renoveringslån ut?

Alla långivare har olika processer för utbetalningar och det beror helt enkelt på vilken du väljer. Vissa långivare erbjuder direktutbetalning och några andra kan ha ett par dagars handläggningstid. Information om detta lämnas när du gör ansökan och gör ditt val av långivare.

Tiden för att handlägga lånet och betala ut pengar kan ibland vara en viktig faktor för dig som kund och då kommer din lånerådgivare ha det i åtanke när ni går igenom lånen. Du ser också själv i alla låneerbjudanden hur lång tid det är till utbetalning vilket gör det lättare för dig att välja. Hur lång tid processen för utbetalning tar varierar men har ingenting att göra med hur bankerna bedömer din kreditvärdighet eller hur de sätter sin ränta. En längre process beror på att banken har sina system och rutiner, inte på att de nagelfar din ansökan. Andra banker har satsat på snabba utbetalningar men gör fortfarande en noggrann handläggning och kreditbedömning.

Kan jag lösa mitt renoveringslån i förtid?

Ja. De renoveringslån vi förmedlar är lån utan säkerhet. Det är alltid möjligt att lösa lånet när du vill genom att betala in återstående belopp. Du kan också anpassa dina betalningar och betala in mer än lägsta möjliga belopp. På så sätt får du snabbare ner lånebeloppet och får också en lägre räntekostnad. Lånets löptid är alltså inte skriven i sten. Se den som den maximala tiden du kan ha lånet.

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 5 september, 2024 klockan 07:58


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel