Kreditupplysning på sig själv - hur fungerar det? - Trygga
Hem » Kreditupplysning på sig själv – Hur fungerar det?

Kreditupplysning på sig själv – Hur fungerar det?

Det finns flera goda anledningar att ta en kreditupplysning på sig själv, framför allt inför ett större lån. På så sätt kan du nämligen få tillgång till samma information som långivaren. Och det ger dig möjligheter att bli erbjuden bättre lånevillkor.

Läs vidare för att ta reda på hur du gör en kreditupplysning på dig själv och varför det kan vara en bra idé att göra det innan du väljer att låna pengar.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-02-28 och uppdaterades 26 september, 2024 klockan 07:35

Kreditupplysning på sig själv

Långivare måste hämta en kreditupplysning

Alla långivare är skyldiga enligt lag att hämta en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån, oavsett hur litet eller lånet är. Syftet är helt enkelt att skydda dig från att hamna i bestånd, men också att minska risken för kreditförluster.

I kreditupplysningen finns information som kreditupplysningsföretagen hämtat från flera olika källor, bland annat myndigheter och banker. Några av de viktigaste uppgifterna en upplysning ska innehålla är:

  • Namn och personnummer
  • Folkbokföringsadress
  • Deklarerad inkomst de senaste 2 åren
  • Tillgångar, exempelvis fastigheter
  • Tidigare kreditförfrågningar (antal, ålder samt vem som begärt dem)
  • Pågående lån och krediter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
Kreditupplysning på sig själv

Utgör grunden i kreditbedömningen

Med hjälp av uppgifterna i kreditupplysningen och i din ansökan kan långivaren enklare göra en korrekt och realistisk bedömning av din betalningsförmåga. På så sätt kan de avgöra om de bör bevilja ett lån eller inte samt hur stort lån din ekonomi i så fall klarar av.

För lån med individuell prissättning, exempelvis privatlån, kan uppgifterna i upplysningen även påverka vad räntan för just ditt lån blir. Har du en sämre betalningsförmåga på papper får du också en sämre kreditvärdighet. Det bidrar i sin tur till en högre kreditrisk, vilket resulterar i en högre ränta.

Kort sagt utgör kreditupplysningen grunden i långivarens kreditbedömning. Och därför kan det vara bra att veta vilka uppgifter den faktiskt innehåller.

Kreditupplysning på sig själv

Fördelar med att ta en kreditupplysning på sig själv

Långt ifrån alla vet om att det går att ta en kreditupplysning på sig själv. Det är synd, då det faktiskt finns flera fördelar med att göra detta, framför allt innan du ansöker om ett större lån. Här går vi igenom några av de främsta.

Du får en uppfattning om din kreditvärdighet

Genom att ta en kreditupplysning på dig själv får du först och främst en bättre uppfattning om ditt eget kreditbetyg och den risk du utgör för långivaren. Kreditupplysningsföretagen använder sig ofta av någon form av betygsskala, exempelvis 0 – 100, för att enkelt visa hur din kreditvärdighet ser ut.

Om du beställer en mer omfattande kreditupplysning, till exempel Min Upplysning hos Min UC, får du dessutom tillgång till exakt samma uppgifter som långivaren ser. Kostnadsfria upplysningar kan också vara bra, men ger dig bara en enklare överblick.

Du ser vad du kan förbättra

Ytterligare en fördel är att du enkelt kan hitta potentiella förbättringsmöjligheter som kan leda till bättre lånevillkor. Här är några enkla saker du kan göra för att förbättra dit kreditbetyg:

  • Samla dyra smålån i ett större lån med lägre ränta.
  • Avsluta krediter du inte använder.
  • Be din sambo att adressändra så att ni båda är skrivna på din adress.

I och med att uppgifterna i upplysningen ska vara aktuella finns det dessutom regler för hur länge exempelvis betalningsanmärkningar och kreditförfrågningar får vara kvar.

Betalningsanmärkningar finns till exempel kvar i 3 år, kreditförfrågningar i 1 år och skuldsanering i 5 år. Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se när dessa uppgifter kommer att försvinna. Om de gör det snart kan det vara värt att vänta med att ansöka om lån för att få bättre lånevillkor.

Upplysningen påverkar inte ditt kreditbetyg

Slutligen behöver du inte oroa dig för att kreditupplysningen du tar på dig själv ska påverka ditt kreditbetyg. Den kommer nämligen inte att vara synlig för nästa företag som tar en upplysning på dig.

Kreditupplysning på sig själv

Hur du tar en kreditupplysning på dig själv

De flesta kreditupplysningsföretag tillåter dig att göra en kreditupplysning på dig själv idag. Vi rekommenderar dock att du använder dig av Upplysningscentralens tjänst Min upplysning som du hittar hos Min UC.

Upplysningen kostar 29 kronor och påverkar inte ditt UC-score, trots att du kan se samma uppgifter som långivaren. Du har tillgång till underlaget i 72 timmar och för att ta del av det behöver du bara logga in hos Min UC med ditt BankID.

Så här gör du för att hämta upplysningen:

  • Besök Minuc.se och gå vidare till ”Min upplysning”.
  • Ange ditt personnummer, e-postadress och telefonnummer.
  • Välj ”Min upplysning” i listan och gå till betalning.
  • Betala med Swish eller kort.
  • När betalningen är genomförd får du tillgång till upplysningen direkt genom att logga in.

Min UC erbjuder även månadsprenumerationen Kreditkollen som ger dig obegränsad tillgång till ditt kreditbetyg. Det tillåter dig att följa din kreditvärdighet i realtid för att se hur det utvecklas.

Kreditupplysning på sig själv

Denna artikel skrevs 2022-02-28 och uppdaterades 26 september, 2024 klockan 07:35


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel