Bestrida en felaktig faktura
Bara för att du fått en faktura betyder inte att den är riktig och du ska betala. Anser du att det är något du inte beställt ska du bestrida fakturan i sin helhet. Är fakturan delvis fel kan du betala det du anser stämmer och bestrida den felaktiga delen.
Så här bestrider du en faktura
1. Skriv till säljaren
Det första steget är alltid att kontakta säljaren. Det är bra om du gör det skriftligen för att samla in bevis i ärendet. Skicka mail med läskvitto så är du säker på att mailet kommit fram och öppnats.
2. Om du får påminnelser och inkassokrav
Du behöver inte bestrida påminnelser för fakturor du bestridit och har bevis för. Får du inkassokrav betyder det inte att du måste betala det eller att du kommer att få en betalningsanmärkning. Ett inkassokrav bestrider du på samma sätt som en faktura. Bifoga bara din bestridan så de vet att du har gjort rätt.
3. Om säljaren kontaktar Kronofogden
Vissa säljare vänder sig direkt till Kronofogden för att driva in sina pengar. I sådant fall kommer du att få ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Som svar kan du skriva att du bestrider kravet samt bifoga all korrespondens i ärendet. Så länge du är aktiv kan du inte få betalningsanmärkningar.
4. Säljaren går vidare
Om säljaren bestämmer sig kan den gå vidare och få ärendet prövat i tingsrätt. Det är viktigt att veta att det är säljaren som måste bevisa att fakturan är riktig. Dessutom är det ganska få företag som driver ett ärende så långt.
5. Be om hjälp
Är du osäker dina rättigheter ska du ta kontakt med kommunens konsumentvägledning eller med Hallå konsument. Båda tjänsterna är gratis och erbjuder värdefull rådgivning.
6. Få ärendet prövat
Om du och säljaren inte kommer överens kan du få ditt ärende prövat i ARN – Allmänna reklamationsnämnden. Nämnden kommer med rekommendationer som nästan alla företag följer. Det är gratis, men handläggningstiden kan vara upp till 6 månader.