Olika typer av ränta
Nominell ränta
Nominell ränta är den officiella räntesatsen för ett specifikt lån. Om du får ett erbjudande om att låna 10 000 kr till fem procents ränta per år, är det så gott som alltid den nominella räntan som avses. Fem procents ränta på 10 000 kronor, det betyder 500 kronor tänker du. Inte så farligt! Men det är sällan enkelt. Den nominella räntan visar nämligen bara själva räntekostnaden för lånet men inte eventuella övriga kostnader som avgifter och tillägg. Och det är vanligt att sådana tillkommer.
Effektiv ränta
Effektiv ränta är betydligt bättre mått på den egentliga kostnaden för ett lån. Den effektiva räntan beräknas som andel av lånet i procent och per år. Här räknar man in alla kostnader för ett lån, som aviavgift, uppläggningsavgift. I många fall blir den effektiva räntan avsevärt högre än den nominella ränta. Särskilt för snabblån där det är vanligt med saftiga uppläggningsavgifter och handläggningskostnader.
Styrränta
Styrränta är en räntesats som sätts av Riksbanken. Den påverkar marknadsräntorna, alltså vad konsumenter betalar för ett lån, men också vad bankerna själva får betala när de lånar av Riksbanken. Huvudsyfte med styrräntan är att kontrollera inflationstakten i Sverige. Om marknaden ser ut att vara överhettad kan Riksbanken parera detta genom att höja styrräntan. Omvänt kan Riksbanken uppmuntrar till investeringar genom att sänka räntan om konjunkturen är på väg att sakta in. Då blir det billigare att låna vilket.
Inlåningsränta
Inlåningsränta är kort och gott de ränta bankerna betalar när de själva lånar pengar. Ett exempel är när du sätter in pengar på ett bankkonto. Du lånar då i praktiken ut pengar till banken. Räntan på ditt konto är bankens inlåningsränta. Bankerna sätter själva sina inlåningsräntor och de kan därför skilja sig åt.
Utlåningsränta
Utlåningsränta är den ränta banker och andra långivare tar betalt för att låna ut pengar. Alltså den ränta du betalar när du lånar pengar. Utlåningsräntan styrs i stora drag av det allmänna ränteläget och marknaden. Men bankerna bestämmer själva vilken ränta de vill sätta både för specifika låntyper och kunder.
En bank som erbjuder räntor långt över genomsnitt på marknaden för en viss typ av lån kommer visserligen att inte få många kunder. Men räntan kan ändå skilja sig åt en hel del mellan olika långivare. Just därför är det ofta klokt att jämföra lån och ränta hos flera olika långivare och banker innan du bestämmer dig för ett specifikt erbjudande.
Dröjsmålsränta
Dröjsmålsräntan är en avgift en långivare eller annan borgenär (någon du har en skuld till) kan begära som kompensation om du inte betalar en faktura i tid. Dröjsmålsräntan regleras av räntelagen som bland annat slår fast den tas ut tidigast 30 dagar efter att en faktura skickats ut om inte annat avtalats i förväg. Det ska också stå klart och tydligt vad som gäller på original fakturan.