Vad påverkar kreditvärdigheten?
Det finns flera faktorer som påverkar om du har en god kreditvärdighet eller inte.
Ålder
Hur gammal du är kan i vissa fall påverka din kreditvärdighet. Det är lite som med försäkringar där en högre ålder normalt sett är förknippad med en lägre risk.
Inkomst
Hur mycket du tjänar spelar förstås en betydande roll i långivarens kreditbedömning. En högre årsinkomst ger ofta en bättre kreditvärdighet, även om det i slutändan främst handlar om förhållandet mellan inkomster och skulder.
Anställningsform
Även anställningsformen har en betydelse för ditt kreditbetyg. En person som är fast anställd eller pensionär har trots allt en regelbunden inkomst, vilket innebär en lägre risk jämfört med exempelvis en timvikarie.
Civilstånd och medlemmar i hushållet
Om du är gift eller har en sambo sedan flera år har du i regel en högre kreditvärdighet. Det beror på att det finns flera inkomster i hushållet och att ni är två som delar på utgifterna.
Bor du däremot ensam och har flera barn har du i regel en sämre betalningsförmåga eftersom du måste försörja flera personer med din lön.
Tidigare förfrågningar
Att ha för många kreditupplysningar i ditt UC-register är inte bra för ditt kreditbetyg. Fler än 10 förfrågningar det senaste året bidrar i regel till en sämre kreditvärdighet och i värsta fall avslag på din ansökan.
Allra störst skada gör förfrågningarna de första 3 – 6 månaderna. Men som tur är finns UC-förfrågningar bara kvar i ditt register i 12 månader.
Betalningsanmärkningar
En eller flera betalningsanmärkningar
kommer förstås att ge dig en betydligt sämre betalningsförmåga i långivarens ögon. Anmärkningen är trots allt ett tecken på att du inte varit skötsam med dina tidigare betalningar, även om din ekonomi är ordnad i dagsläget.
Nuvarande lån och krediter
Slutligen kommer även dina nuvarande lån, krediter och andra skulder påverka ditt kreditbetyg hos banken. Ju färre skulder du har, desto bättre blir din betalningsförmåga. Detta beror helt enkelt på att din disponibla inkomst, alltså det du har kvar efter du dragit av alla fasta utgifter, blir lägre.