Hem » Låna pengar » Omöjligt att få lån?

Omöjligt att få lån?

Svårt att få lån kan bero på flera saker, till exempel en låg inkomst, betalningsanmärkningar eller många förfrågningar hos UC.
Allt detta bidrar till en svag kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att låna pengar.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-13 och uppdaterades 21 augusti, 2024 klockan 13:23

omöjligt att få lån

Om du har låg inkomst

Hur mycket du tjänar och vad för typ av anställning du har spelar förstås en avgörande roll när det är dags att ansöka om lån. Normalt sett vill de flesta långivarna att du tjänar mellan 100 000 och 120 000 kronor per år. Helst ska inkomsten komma från en fast anställning.

Om du tjänar mindre än så från exempelvis en deltids- eller timanställning finns risken att du får avslag på din ansökan. Detta gäller framför allt vid större lån som läggs upp över en längre tid.

Behöver du däremot bara låna ett mindre belopp under en lite kortare tid behöver en låg inkomst inte alltid innebära avslag. Ett mindre lån under en kortare tid minskar nämligen långivarens utlånings risk.

Tips för dig med låg inkomst

  • Ansök med en medsökande. Då tar långivaren hänsyn till båda era inkomster i sin kreditbedömning.
  • Försök att höja dina inkomster. Leta efter ett bättre betalt jobb eller jobba extra vid sidan av. Styrk sedan detta i din ansökan.
  • Välj en långivare som gör en individuell inkomstbedömning istället för att ha fasta inkomstkrav.
  • Låna endast om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna.
omöjligt att få lån

Om du har många förfrågningar

En annan vanlig orsak till att det kan vara svårt att få lån är många UC-förfrågningar. I princip alla större långivare använder sig av Upplysningscentralen för att hämta kreditupplysningar på sina kunder. Och om de ser att du har många UC-förfrågningar under en kort tid kan de misstänka att du lever över dina tillgångar, vilket i sin tur kan försämra ditt kreditbetyg.

Generellt sett kan fler än tre förfrågningar göra det svårare att få lån, även om de egentligen inte behöver betyda att du har en svag ekonomi.

Tips för dig med många förfrågningar

  • Vänta ut förfrågningarna. Alla UC-förfrågningar försvinner i 12 månader. Har du möjlighet bör du vänta ut dem innan du ansöker om ett lån.
  • Välj långivare utan UC för mindre lån. Om du behöver en kredit eller ett mindre lån bör du vända dig till en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Dessa kreditupplysningar syns nämligen inte i UC:s register.

Om du har skulder hos Kronofogden

Har du skulder hos Kronofogden är det helt omöjligt att få ett vanligt lån, vilket förstås är helt förståeligt. Du bör absolut inte låna mer pengar om du redan är skuldsatt. Det finns dock andra alternativ som kan vara värda att undersöka om du inte har möjlighet att betala av dina skulder.

Ett av dem är omstartslånet som tillåter dig att låna pengar för att lösa skulderna. Här krävs det dock oftast att du har möjlighet att använda en bostad som säkerhet för lånet.

En sista utväg kan vara skuldsanering där du lever på existensminimum under en bestämd tid för att sedan få skulderna avskrivna.

3 viktiga saker innan du lånar

Här är några snabba saker att tänka på innan du väljer att låna pengar med svag kreditvärdighet.

  • Du kan hamna i djupare skuldsättning. Om du redan har en ansträngd ekonomi bör du förstås inte låna mer pengar. Det kan leda till djupare skuldsättning och i värsta fall göra att du hamnar hos Kronofogden.
  • Risk för betalningsanmärkningar. Har du inte möjlighet att återbetala lånet kan du dra på dig betalningsanmärkningar. Märker du att du börjar få svårt att betala tillbaka bör du kontakta långivaren snarast och komma överens om en alternativ avbetalningsplan.
  • Undvik att låna till konsumtion. Slutligen – låna bara pengar till det du faktiskt behöver, oavsett om du har en ansträngd ekonomi eller inte.
omöjligt att få lån

Denna artikel skrevs 2022-06-13 och uppdaterades 21 augusti, 2024 klockan 13:23

Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel