Varför ökade inflationen 2023?
För tillfället ökar inflationen i de flesta ekonomier. En av de främsta anledningarna är covid-epidemin. De flesta länder införde skarpa restriktioner när epidemin började ta fart. Företag världen över såg en kraftigt minskad efterfrågan på varor och tjänster, samtidigt som miljontals människor blev av med sina jobb.
Restriktionerna hävs
Nu lättar man istället på restriktionerna i de flesta länder. Restauranger öppnar igen och butikerna återgår till normala öppettider. De flesta är nu vaccinerade och har börjat gå ut för att handla eller äta ute igen. Effekten blir att företagen vågar anställa och satsa på investeringar.
Sammantaget betyder det här att ekonomin går bättre och att efterfrågan ökar. Överlag är detta bra för ekonomin. Men det är inte alltid alla kugghjul i samhällsmaskineriet rör sig i samma takt. Något som kan leda till att det uppstår en brist på en viktig vara, exempelvis mikrochip som används i elektronik. Eller på grund av att företagen inte hunnit anställa tillräckligt med personal eller bygga upp lager för att möta efterfrågan.
Transportkedjan halkar efter
En annan viktig spelare i samhällsekonomin är transportföretagen. Om inte de hunnit anställa och bygga upp sina logistikkedjor för att få ut varorna folk efterfrågar kan det uppstå en brist på populära varor i butikerna. Om det händer i tillräckligt stor skala kan effekten bli en allmän prisökning och stigande inflation.
Ökade energipriser spär på inflationen
Olja, el och gas är essentiella varor som krävs för att samhällsekonomin ska fungera. Just nu är elpriserna högre än någonsin och bensinpriserna närmar sig 20 kronor litern i Sverige Höga energipriser kan sig leda till en snabb inflationstakt. Folk behöver helt enkelt drivmedel för att värma upp sin hem och ta sig till jobbet. Även företagen påverkas i hög grad. Höga elpriser betyder ökade kostnader för företagen. Något som de kompenserar för genom att höja sina egna priser.