Olika typer av e-legitimation
BankID är den mest populära varianten av e-legitimation som används idag. Det har beräknats att BankID under 2021 har använts 6 miljarder gånger, vilket innebär 17 miljoner gånger om dygnet eller 200 gånger i sekunden (!). Legitimationen kan jämställas med en fysisk id-handling som exempelvis ID-kort eller körkort. Det som skiljer dem åt är att BankID är elektronisk och används främst på internet.
Nästan alla privata och offentliga företag, organisationer och myndigheter som erbjuder digitala tjänster kräver att deras besökare av säkerhetsskäl ska ha tillgång till BankID.
På fil i din dator
För att kunna använda legitimationen i din dator ska du först installera programvaran. Det är där BankID skapas och sparas. När du ska legitimera dig använder du programmet tillsammans med ett lösenord.
På kort
Väljer du legitimation på kort behöver du också installera programvaran på din dator. Då ska du dock även ha en kortläsare där du stoppar det fysiska kortet som är försett med ett chip.
I mobilen/surfplattan
Det bekvämaste sättet att använda en BankID är i mobilen. Här behöver du bara ladda ner en app som du ansluter till din internetbank. När du ska legitimera dig öppnar du appen och signerar med ett lösenord, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.
Krav för att ansöka om Bank-ID
För att kunna skaffa BankID ska du uppfylla följande villkor:
- Du ska ha fyllt 18 år, i annat fall krävs målsmans godkännande
- Du ska ha svenskt personnummer
- Du ska vara kund i banken som utfärdar legitimationen
BankID utfärdas enbart av vissa banker. Dessa är:
- Nordea
- SEB
- Handelsbanken
- Skandiabanken
- Länsförsäkringar Bank
- ICA Banken
- Danske Bank i Sverige
- Sparbanken Syd
- Ålandsbanken Sverige