BankID - vad är det & hur skaffar du det? - Trygga - 2024
Hem » Vad är BankID?

BankID – Vad är det?

Genom att erbjuda en snabb och säker identifiering har BankID revolutionerat vår vardag. Under 2021 användes appen sex miljarder gånger, vilket motsvarar 17 miljoner gånger per dygn eller 200 gånger i sekunden (!). Hela 92 procent av svenskarna anser dessutom att BankID är tryggt och enkelt att använda.
Men vad är BankID? Hur skaffar du det? Och vilka är dess främsta för- och nackdelar? Det går Trygga igenom med dig mer om i den här artikeln.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-29 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:06

BankID

BankID verifierar din identitet

BankID är en elektronisk applikation för legitimering som började användas år 2003 i syfte att styrka din identitet när du genomför köp på internet. BankID förvaltas av Finansiell ID-Teknik BID AB som i sin tur ägs av flera svenska banker.
Tack vare appen slipper du öppna konton med lösenord hos olika myndigheter och aktörer på marknaden. Själva legitimeringen sker med hjälp av säkerhetskod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket är betydligt säkrare än ett traditionellt lösenord.
Det finns tre varianter av BankID: mobil (2011), på kort (2005) och på fil (2003). Den mobila versionen är den som används oftast med tanke på att alla har en mobiltelefon med sig. Du kan även ha appen på flera enheter ifall du tappar bort en enhet och tvingas spärra den.
När du väljer att låna pengar från en bank eller långivare idag krävs det i princip alltid identifiering med BankID

BankID

BankID har många användningsområden

BankID har många användningsområden. Du kan till exempel använda verktyget för att:

  • Verifiera din identitet i samband med onlineköp
  • Identifiera dig när du tar ett lån
  • Göra Swish-betalningar
  • Logga in på din internetbank
  • Hålla kontakten med myndigheter
  • Få tillgång till din digitala brevlåda
  • Boka vårdbesök
  • Signera avtal, blanketter eller dokument

Hur använder jag mitt BankID?

När du ska använda ditt BankID får du antingen ett meddelande i exempelvis din mobil om att öppna applikationen. Därefter kan du enkelt påbörja verifieringen via fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller säkerhetskod.
I vissa fall kan du även behöver scanna en QR-kod i samband med signeringen. Scanningen startar du enkelt direkt i applikationen.

BankID

BankID och dess giltighetstid

BankID har olika giltighetstider beroende på vilken variant du använder. För den mobila varianten är det 3 år, 3 månader för fil och 5 år för kort. Hos vissa banker kan du enkelt förnya ditt BankID online, men i vissa fall kan du behöva göra om hela processen på nytt.
Har du misstankar om att någon har tillgång till din säkerhetskod ska du omedelbart spärra ditt BankID. Det gör du genom att ringa din bank eller besöka den personligen. Har du tjänster anslutna till e-legitimationen ska du spärra även dem.

BankID

Så beställer du ett BankID

För att kunna få ett BankID måste du ha ett svenskt personnummer samt vara kund hos en bank som utfärdar det. Utöver det ska du vara ska du vara över 13 eller 18 år, beroende på bankens egna bestämmelser.
De banker som i dagsläget ger ut BankID är Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Danske Bank, Skandiabanken, Sparbanken Syd, ICA-Banken, Länsförsäkringar Bank samt Ålandsbanken Sverige.
För att skaffa applikationen behöver du bara:

  1. Ladda ner appen från App Store eller Google Play, beroende på vilken enhet du använder.
  2. Logga in på din internetbank och beställ. Gäller det BankID på kort får du kort och kortläsare från banken. Vissa banker kräver att du besöker deras kontur för att ansöka.
  3. Gå in på appen, tryck på Hämta BankID, skriv ditt personnummer och aktiveringskoden du får från din bank.
  4. Klart! Du kan nu börja använda tjänsten.

Tänk på! Aktivera aldrig ditt BankID i någon annans telefon eller dator.

BankID

BankID och säkerhet

Syftet med BankID är att du snabbt och enkelt ska kunna styrka din identitet i olika sammanhang. Till exempel vid lån med bankid, eller när du loggar in på din internetbank.
Samtidigt kan din underskrift på fel ställe leda till mycket besvär och problem. Därför är det av största vikt att appen är säker att använda och att den förhindrar att någon obehörig kan ta din identitet.
Den senaste säkerhetsfunktionen är QR-koden som utvecklades för att förhindra bedrägerier på internet. Koden används när du ska identifiera dig på en webbsida eller tjänst. Genom att öppna ditt BankID i din mobil och skanna koden i datorn med telefonens kamera bekräftar du att datorn du använder och du befinner er på samma plats.
BankID är ett kort sagt ett betydligt säkrare alternativ jämfört med vanliga lösenord. Dessutom behöver du inte hålla ordning på mängder av lösenord och användarnamn när du behöver identifiera dig online.

BankID

Säkerhetstips vid användning av BankID

Det har idag blivit vanligare med bedrägerier kopplat till BankID. Var därför extra noggrann med vad du signerar.

  • Öppna aldrig ditt BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig via telefon, SMS eller sociala medier.
  • Lämna aldrig bort koder till någon annan.
  • Aktivera notiser så att du meddelas om någon annan hämtar ett nytt BankID i ditt namn.
  • Läs alltid informationen som visas i appen innan du skriver under något.
  • Aktivera skärmlås på din telefon.
  • Installera bara appar från App Store och Google Play.
  • Använd ett bra antivirus-program på din dator.
BankID

Denna artikel skrevs 2022-06-29 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:06


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel