Restskatt 2025 – Då ska den vara betald
Om du har kvarskatt att betala för inkomståret 2024, ska den betalas under 2025. Det exakta förfallodatumet beror på när du får ditt slutskattebesked:
- Slutskattebesked i april 2025: Betala senast i mitten av juli 2025.
- Slutskattebesked i juni 2025: Betala senast i början av september 2025.
- Slutskattebesked i augusti 2025: Betala senast i november 2025.
- Slutskattebesked i december 2025: Betala senast i mars 2026.
Denna artikel skrevs 2022-03-29 och uppdaterades 15 januari, 2025 klockan 12:29
Innehållsförteckning
Vad är restskatt?
Restskatt, eller kvarskatt som den också kallas, är ett underskott av inbetalad preliminärskatt under föregående inkomstår.
Varje år får du din inkomstdeklaration från Skatteverket med uppgifter om dina samlade inkomster, avdrag och inbetalad preliminärskatt. För att avgöra om skatten motsvarar det du egentligen ska betala gör Skatteverket beräkningar för att komma fram till din slutliga skatt.
Betala restskatt
Om det visar sig att skatten du betalat under hela förra året överstiger den slutliga skatten får du överskottet tillbaka i form av skatteåterbäring. Visar det sig att slutskatten är högre än den du betalat under beskattningsåret får du restskatt. Det betyder att du får betala in mellanskillnaden.
Därför får du restskatt
Den främsta anledningen till att du får restskatt är att skatten som har dragits på din lön under förra året är lägre än slutskatten du får med din deklaration. Slutskattebeskedet du får gäller förutsatt att du inte ska göra ytterligare ändringar som kan påverka beräkningen av den slutliga skatten.
Omständigheter som kan bidra till ändrat slutskattebesked är till exempel om du:
- Har enskild firma
- Sålt en fastighet
- Ska ansöka om avdrag
- Handlat med aktier
Har du haft flera arbetsgivare under året kan skatteavdraget bli för lågt. I sådana fall ska du fylla i kompletterande bilagor och skicka till Skatteverket. De gör då en ny beräkning och återkommer med ett nytt korrigerat skattebesked.
När ska restskatten vara betald 2024?
Datumet då din restskatt senast ska vara betald finns angivet på ditt slutskattebesked. Deklarerar du digitalt och inte behöver göra några ändringar i din deklaration kan du göra en inbetalning omgående eller åtminstone innan sista betalningsdagen. På så sätt är du färdig med deklarationen och slipper betala kostnadsränta på beloppet.
Tänk på att du kommer att få ditt nya slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet om du ändrar din deklaration. Då har du 90 dagar på dig att betala in skatten. Datumet finns på beskedet.
För att betala den loggar du in hos Skatteverket, där du kan göra en inbetalning med Swish eller till Skatteverkets bankgiro 5050-1055.
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om exakta datum genom att logga in på ditt skattekonto eller kontakta Skatteverket.
Beräkning av ränta på restskatten
Tillsammans med restskatten ska du även betala en kostnadsränta. Från vilken dag man börjar räkna ränta beror på hur stor restskatten är.
- Från och med den 12 februari 2025 på restskatt över 30 000 kronor
- Från och med den 5 maj 2025 på restskatt under 30 000 kronor
Den låga kostnadsräntan är knuten till basräntan och kan ändras årligen. För 2025 förväntas basräntan ligga på 3,0 procent.
Restskatt räkneexempel
En restskatt på 100 000 kronor som betalas in den 15 september 2025 kan beräknas enligt följande:
- 100 000 kronor
- Låg kostnadsränta är 3,0 procent
- Kostnadsräntan = (3,0/100) x (100 000 kronor) x (15 september – 12 februari) = (0,03) x (100 000) x (215 dagar / 365) = 1 767 kronor
Vad händer om jag inte betalar restskatten i tid?
Att inte betala sin restskatt i tid kan leda till allvarliga konsekvenser. Förutom att riskera betalningsanmärkningar, som kan försämra din kreditvärdighet, tillkommer ytterligare kostnader i form av högre räntor och eventuella indrivningsåtgärder.
Hög kostnadsränta
Om du inte betalar restskatten i tid börjar hög kostnadsränta löpa från och med förfallodagen, vilket för de flesta är den 12 november 2025. Den höga kostnadsräntan beräknas som basräntan (3,0 procent för 2025) plus 15 procentenheter, vilket ger totalt 18,0 procent.
Från och med 13 november 2025 kan ärendet lämnas över till Kronofogden för indrivning, vilket kan innebära ytterligare kostnader och åtgärder för att säkerställa betalning.
Så kan du undvika att betala restskatt
Tillhör du gruppen som får restskatt varje år? Då ska vi föreslå två enkla saker du kan göra för att undvika det i framtiden.
1. Höj ditt skatteavdrag
Prata med din arbetsgivare och be den dra ett förhöjt skattebelopp på din lön varje månad. Har du flera arbetsgivare ska du vända dig till den som betalat högst lön.
Några hundra lappar varje månad kommer inte att göra så stor skillnad som flera tusen kronor nästkommande år. Genom att betala högre skatt på din lön minskar skillnaden mellan preliminär och slutlig skatt i din deklaration.
2. Ansök om jämkning hos Skatteverket
Med jämkning menas justering av din A-skatt så att den hamnar på rätt nivå. Skatteverket återkommer med ett beslut som du ska lämna till din arbetsgivare.
Restskatt summering
Restskatt får du om du betalat för lite preliminärskatt under inkomståret. I deklarationen ser du hur mycket skatt du skulle ha betalat egentligen (slutskatten).
Om slutskatten är högre än din preliminärskatt ska du betala restskatt, det vill säga mellanskillnaden mellan den skatt du betalat och den verkliga skatten.
Denna artikel skrevs 2022-03-29 och uppdaterades 15 januari, 2025 klockan 12:29