Lånelöfte - Hur fungerar det och hur ansöker du? - [2024]
Hem » Lånelöfte

Lånelöfte

Ett lånelöfte är det första du behöver om du går i tankarna att köpa en bostad med hjälp av ett bolån från banken. Lånelöftet visar att banken är villig att låna ut en viss summa till dig så att du vet hur långt du kan gå i budgivningen.
Läs vidare för att lära dig mer om vad ett lånelöfte är, varför du behöver det och vem som kan ansöka om det.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-07-20 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 07:53

lånelöfte

Lånelöfte – vad är det?

Ett lånelöfte är ett slags förhandsbesked som visar att du kan få ett bolån hos banken. I beskedet står angivet vilket belopp du har möjlighet att låna baserat på dina ekonomiska förutsättningar, exempelvis din inkomst och levnadssituation. De bedömer banken med hjälp av en kreditupplysning.
För att kunna delta i en budgivning kräver de flesta mäklare att du kan visa upp ett lånelöfte. Därför är det viktigt att skaffa ett lånelöfte redan innan du börjar leta bostad. Då vet du vilken prisklass bostaden ska ligga i och kan slå till direkt när den dyker upp.
Att ansöka om ett lånelöfte är kostnadsfritt och dokumentet är inte bindande. Det betyder att du inte behöver ansöka om bolånet bara för att du fått ett löfte från banken. Det gör att du dessutom kan ansöka om lånelöften hos flera olika banker samtidigt. Varje lånelöfte brukar vara giltigt i sex månader.

lånelöfte

Hur stort lånelöfte kan jag få?

Enligt bolånetaket som infördes 2010 kan du som högst låna 85 procent av bostadens marknadsvärde. Det innebär att du måste betala resterande 15 procent i kontantinsats.
Hur stort belopp banken kan tänka sig att låna ut till dig beror på dels på de uppgifter du lämnar i ansökan samt på informationen i din kreditupplysning. En oskriven regel är dock att lånelöftet normalt sett kan vara på ungefär fem gånger din årsinkomst.
Det är också viktigt att den nya bostaden värderas och godkänns som säkerhet för lånet. Beroende på vad värderingen visar kan det beviljade lånebeloppet skilja sig från lånelöftet.

lånelöfte

Vem kan ansöka om lånelöfte?

Det finns vissa villkor du måste uppfylla för att kunna ansöka om ett lånelöfte. De kan förstås skilja sig mellan de olika bankerna, men generellt sett krävs det att du:

  • Ska köpa en bostad i Sverige.
  • Har en fast inkomst i svenska kronor.
  • Saknar betalningsanmärkningar.
  • Saknar skulder hos Kronofogden
  • Är gift eller sambo med din medsökande (om du har en sådan).
lånelöfte

Slutbedömning krävs innan du skriver på köpekontraktet

Med ett lånelöfte kan du börja gå på visningar och delta i budgivningar. Har du hittat ditt drömboende och vunnit budgivningen ska du kontakta banken och lämna uppgifter om boendet.
Banken gör en slutlig kreditbedömning för att försäkra sig om att du har råd att bo kvar även om de allmänna ränteförhållandena eller dina egna förutsättningar skulle förändras. Först efter att du får bankens besked kan du skriva på köpekontraktet.
Måste du trots allt skriva på köpekontraktet innan du ansökt om ett bolån ska du meddela mäklaren att skriva en klausul i kontraktet om att köpet bara är giltigt om ansökan om lån blivit godkänd. I annat fall kan du bli skadeståndsskyldig.

lånelöfte

Ett lånelöfte är ingen garanti för bolån

Viktigt att komma ihåg är att ett lånelöfte inte är någon garanti på att banken kommer att låna ut pengar till dig. Banken kan faktiskt neka dig bolån, även om du har fått ett lånelöfte. Det kan bero på flera saker, exempelvis:

1. Din situation förändras

Ett lånelöfte gäller i sex månader. Under tiden kanske du går ner i tid, blir sjukskriven, går på föräldraledighet eller helt förlorar ditt arbete. Alla ändringar av de uppgifterna du angav i ansökan ska du meddela till banken eftersom de kan påverka beloppet i lånelöftet.

2. Bostadens pris motsvarar inte värderingen

När du har hittat en bostad och ska ta ett bolån måste du bifoga en värdering av bostaden som utförts av en godkänd av banken värderingsman. Om priset i köpekontraktet inte stämmer överens med värderingen kan banken reducera lånebeloppet eller helt dra tillbaka lånelöftet. Därför ska du aldrig skriva på ett köpekontrakt innan du pratat med banken.

3. Bostaden blir inte godkänd som säkerhet

För att banken ska kunna bevilja bolånet måste de först undersöka om din nya bostad håller som säkerhet för det. I de fall banken bedömer att bostaden inte utgör en bra säkerhet kan de neka dig bolån. Ännu en anledning att inte skriva på köpeavtalet innan bolånet är klart.

lånelöfte

Få lånelöften från flera banker

Eftersom ett lånelöfte är gratis och inte binder dig till något kan du med fördel ansöka hos flera banker samtidigt. På så sätt kan du enkelt jämföra olika banker och de belopp de är villiga att låna ut till ditt bostadsköp.
Samtidigt bör du ha i åtanke att varje bank registrerar en kreditupplysning i samband med varje lånelöfte. För att minska påfrestningar på ditt kreditbetyg kan du med fördel ta hjälp av en jämförelsetjänst i din jämförelse.

lånelöfte

Denna artikel skrevs 2022-07-20 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 07:53


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel