Avbetalningsplan
Om du tagit ett lån, men drabbats av betalningssvårigheter under löptiden kan en avbetalningsplan vara ett bra sätt att lösa situationen.
I den här artikeln får du lära dig mer om hur en avbetalningsplan fungerar och hur den kan hjälpa dig att behålla kontrollen över din ekonomi.
Denna artikel skrevs 2022-07-13 och uppdaterades 20 november, 2024 klockan 10:47
Innehållsförteckning
Vad är en avbetalningsplan?
En avbetalningsplan är ett betalningsalternativ för dig som inte har möjlighet att betala din skuld enligt det ursprungliga avtalet. Det innebär helt enkelt att hela skuldbeloppet delas upp i mindre summor som du betalar vid flera tillfällen.
Vanligtvis innehåller en avbetalningsplan en tydlig struktur. För att fastställa saker som månadsbelopp, antal betalningstillfällen, förfallodatum och betalningsmetod brukar man titta på låntagarens ekonomiska förutsättningar.
Bryter du mot avbetalningsplanen utan att ha tagit kontakt med borgenären kan du bli tvungen att betala hela återstående beloppet på en gång.
Hur en avbetalningsplan fungerar
Om du har en skuld som du vet att du inte har möjlighet att betala ska du i första hand vända dig till den som äger skulden och förklara din situation, helst innan förfallodagen. Har du tur kan du redan då få möjlighet att förlänga betalningstiden eller dela fakturan och slippa dröjsmålsränta och andra avgifter.
Gör du inte det kommer fakturan att hamna hos inkasso. Det är här du kan förhandla fram en avbetalningsplan. Inkassoföretaget vill trots allt göra allt de kan för att driva in skulden.
Går skulden vidare till Kronofogden måste den i regel betalas i sin helhet, antingen med likvida medel eller genom utmätning eller försäljning. Ett alternativ är att kontakta den som äger skulden (borgenären) och försöka komma överens om en avbetalningsplan. Då måste borgenären dra tillbaka sitt krav hos Kronofogden eller meddela att du ska få uppskov med betalningen.
Vanliga krav vid avbetalningsplan
Vissa inkassoföretag ställer vissa krav för att du ska kunna ansöka om en avbetalningsplan. Det kan till exempel vara att:
- Ansökan ska komma innan fakturans förfallodatum.
- Alla tidigare fakturor ska vara betalda.
- De senaste två fakturor ska vara betalda i tid.
Har du en skuld som du vill betala tidigare än det datum i avbetalningsplanen kan du alltid göra det genom att betala ett högre belopp än det som står i avin.
Vad händer om du bryter mot avbetalningsplanen?
Om du slarvar eller bryter mot avbetalningsplanen kan det leda till stora ekonomiska bekymmer. Borgenären har då all rätt att kräva hela återstående belopp på en gång.
Om du inte kan betala hamnar din skuld hos Kronofogden med en betalningsanmärkning som resultat. Därefter, beroende på storleken av skulden, följer skuldsanering eller utmätning av dina tillgångar. Därför är det viktigt att du följer avbetalningsplanen och sköta dina betalningar.
Hur kan en avbetalningsplan hjälpa dig?
Vem som helst kan drabbas av betalningssvårigheter efter att ha ingått ett låneavtal. En avbetalningsplan är ett bra sätt att undvika betalningsanmärkningar och ekonomiska bekymmer. Syftet med avbetalningsplanen är helt enkelt att ge dig möjlighet att återbetala din skuld, fast under en längre tid och genom mer hanterbara inbetalningar.
De främsta fördelarna med att ansöka om en avbetalningsplan är att du
- Får längre tid på dig att betala din skuld.
- Betalar mindre summor varje månad.
- Slipper hamna hos Kronofogden.
- Får möjlighet att betala mer och bli skuldfri snabbare.
- Kan få skulden nersatt beroende på ränteandelen.
5 tips för att minska behovet av en avbetalningsplan
Naturligtvis är det bästa att slippa hamna i den situation där du kan vara i behov av en avbetalningsplan. Med några enkla tips kan du lära dig upptäcka fällorna i tid och undvika behovet av alternativ avbetalning.
- Läs noga avtalen, även det finstilta. Det är där många dolda avgifter och lånevillkor kan gömma sig.
- Säg upp alla kreditkort utom ett som du kan ha i reserv. Även om du inte använder korten ligger kreditbeloppen kvar i ditt kreditregister. Det kan ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet och leda till högre ränta på dina lån.
- Skapa en realistisk budget och håll dig till den. Prioritera boendet och skulderna och disponera resten. Har du möjlighet bör du även lägga undan en summa till en buffert för oförutsedda händelser.
- Minska utgifterna. Du kan till exempel minska eller avsluta onödiga prenumerationer och abonnemang.
- Betala små lån först. De tenderar nämligen att ha en högre ränta än större lån.
Denna artikel skrevs 2022-07-13 och uppdaterades 20 november, 2024 klockan 10:47