Så funkar topplån
2010 införde Finansinspektionen det så kallade bolånetaket. Bolånetaket innebär att du som mest kan ta ett bolån som täcker 85% av bostadens värde. Resterande 15% måste du betala kontant med egna pengar. Det är det som är kontantinsatsen. Innan de nya reglerna infördes var det emellertid fullt möjligt att låna till bostadens fulla värde hos en och samma bank.
I praktiken var det dock ingen som fick ett enda bolån som motsvarade 100% av köpeskillingen. Bankerna ville gärna ha en säkerhetsmarginal ifall bostadens skulle minska i värde och satte därför egna frivilliga bolånetak. Av den anledningen var det vanligt att dela upp bostadslånet i två delar. Bottenlån och topplån.
Bottenlånet var i princip samma sak som det vi kallar bolån idag. Alltså ett lån med bostaden som säkerhet som huvudsaklig finansiering i botten. De flesta banker beviljade bottenlån maximalt 75-80% medan det var möjligt att få ett bottenlån på upp till 90% av bostadens värde hos somliga banker.
Resterande 10-25% kunde man betala kontant eller finansiera med lån. Men det var långt ifrån alla som hade möjlighet att lägga in den resterande delen av pengarna kontant. De som inte hade tillräckligt till kontantdelen hade möjlighet att teckna ytterligare ett lån som lades ovanpå bottenlånet. Det är det här lånet som kallades topplån. Topplån hade ingen säkerhet och kom därför med högre ränta än bottenlånet.