Medlåntagare - vad är en medlåntagare och varför är det bra?
Hem » Låna pengar » Medlåntagare

Medlåntagare

En medlåntagare är en person som står med och delar på ansvaret för ett lån. Med en medlåntagare får du bättre chanser till en bra ränta.

  • Ökar chansen att få ett lån
  • Låna tillsammans och dela på ansvaret
  • Kan leda till lägre ränta
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-30 och uppdaterades 4 oktober, 2024 klockan 12:36

medlåntagare

Vad är en medlåntagare?

När du ska låna pengar hos banken är det du som är låntagaren. Låntagaren är juridiskt ansvarig för lånet och för att betala tillbaka de lånade pengarna i enligt de villkor som specificeras i låneavtalet. När du har en medlåntagare är ni två personer som står på låneavtalet och delar på ansvaret för att betala tillbaka pengarna. En huvudsaklig låntagare och en person till som kallas medlåntagare.

Båda personer har samma ansvar för lånet. I de flesta fall är det en närstående till låntagaren som medlåntagare. En sambo, make/maka, förälder, syskon eller nära vän.

Båda personer har samma ansvar för lånet. I de flesta fall är det en närstående till låntagaren som medlåntagare. En sambo, make/maka, förälder, syskon eller nära vän.

medlåntagare

När kan jag använda en medlåntagare?

Du kan använda en medlåntagare för i princip alla lån så länge långivaren medger det. Det är dock allra vanligast att använda en medlåntagare på större lån som bolån. När unga personer lånar för att köpa sin bil eller sin första bostad kräver ofta banken att medlåntagare står med på lånet.

Anledningen är att många ungdomar ofta har en låg eller osäker inkomst och inte hunnit bygga upp men stark kreditvärdighet. Det är dock inte bara ungdomar som använder medlåntagare. Alla som inte har perfekt kreditvärdighet kan tjäna på att använda en medlåntagare.

medlåntagare

Medlåntagaren har samma skyldigheter som låntagaren

Om någon ber dig att ställa upp som medlåntagare är det viktigt att du har det klart för dig att du har samma skyldigheter som den huvudsakligen låntagaren. Ni har båda precis lika stort betalningsansvar. Banken gör ingen skillnad på låntagaren och medlåntagaren. Om låntagaren inte vill eller kan betala tillbaka pengarna kan banken att kräva dig på pengarna.

Du kan alltså bli skyldig att betala tillbaka hela det återstående lånebeloppet. Eftersom ni har samma ansvar kan du också få en betalningsanmärkning om den huvudsakliga låntagaren är sen med en betalning. Även om denne därefter betalar tillbaka hela lånebeloppet.

medlåntagare

Skillnaden mellan medlåntagare och borgensman

Medlåntagarens skyldigheter liknar de som en borgensman har. Men det finns en viktig skillnad. Borgensmannen är på sätt och vis mer som en backup som sitter på avbytarbänken och rycker in först om låntagaren inte kan fullgöra sina skyldigheter.

En borgensman tar på sig ansvaret för och blir skyldig att betala lånet endast om och först när låntagaren får betalningsproblem. En medlåntagare har däremot samma skyldigheter som låntagare under hela låneperioden.

medlåntagare

En medlåntagare förbättrar dina chanser att få en bra ränta

När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditprövning. Vid kreditprövning tittar på långivare på din ekonomi och kredithistoria för att reda ut hur sannolikt det är att du betalar tillbaka pengar. Kreditprövningen ligger också till grund för räntesättning, som görs individuellt när det gäller lån utan säkerhet.

Om det visar sig att du har god kreditvärdighet vid kreditprövningen är det i regel inga som helst problem att låna pengar. Personer som har en stabil inkomst, fast anställning, få övriga skulder och inte haft några betalningssvårigheter tidigare har generellt en god kreditvärdighet. Då är det tryggt att låna ut pengar till dig och banken kan oftast erbjuda en låg ränta.

Om du däremot saknar fast anställning, har en låg eller osäker inkomst och/eller har betalningsanmärkningar kommer din kreditvärdighet vara sämre. Det är statiskt sett större risk att du inte betalar tillbaka pengarna i tid. Bankerna kan i många fall fortfarande erbjuda dig ett lån men det finns en risk att de begär en högre ränta för att kompensera för den ökade kreditrisken.

Vad gör man då om man har en sämre kreditvärdighet? Det går att förbättra dina chanser att få det lån du är ute efter till en bra ränta. Genom att söka lånet tillsammans med en annan person, en medlåntagare förbättrar du dina chanser att få en bra ränta väsentligt. När du söker lånet med en medlåntagare är ni två personer som står på ansökan. Ni delar också på betalningsansvaret för lånet.

De flesta banker räknar också med bådas inkomst i underlaget för lånet. Något som gör att det bli betydligt enklare att klara inkomstkravet för det specifika lånet. Med två personer är också risken mindre att banken inte får tillbaka sina pengar. Därför kan banken ofta erbjuda en lägre ränta i gengäld.

Sammanfattning – medlåntagare:

  • Säkrare för banken
  • Banken räknar med bådas inkomster i underlaget
  • Bra för dig med låg inkomst och/eller kreditvärdighet
  • Större chans att låneansökan beviljas
  • Bättre chanser att få en låg ränta och bra villkor
  • Båda parter har samma betalningsansvar
  • Klara risker men få fördelar för medlåntagaren

Vanliga frågor om medlåntagare

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som tecknar ett lån tillsammans med en eller flera andra låntagare. Som medlåntagare undertecknar du låneavtalet, står med på lånet och delar på betalningsansvaret. Medlåntagaren har exakt samma ansvar och skyldigheter som den huvudsakliga låntagaren har. Något som kallas solidariskt betalningsansvar.

I princip spelar det ingen roll för banken om det är medlåntagaren eller den huvudsakliga låntagaren som betalar eller vad ni har för överenskommelse sinsemellan. Bara pengarna kommer in. Vanligtvis skickar långivaren fakturorna till eller drar pengarna från den huvudsakliga låntagarens konto varje månad. Men om denne inte sköter betalningarna kan långivaren kräva dig på som medlåntagare på hela återstående lånebeloppet.

Vem kan bli medlåntagare?

I praktiken kan vem som helst, som är äldre än 18 år, bli medlåntagare. Men det beror också på långivarens specifika krav för att låna. Medlåntagaren bör emellertid ha god kreditvärdighet, annars gör denne ingen nytta. Syftet med att ha en medlåntagare är nämligen att förbättra chanserna att lånet beviljas och/eller att få bättre lånevillkor och ett högre belopp än vad som skulle varit möjligt på egen hand. Därför bör en medlåntagaren ha en stabil inkomst, fast anställning och ordning på sin ekonomi i största allmänhet. Det är ingen mening att ta med en medlåntagare som saknar inkomst – det kommer inte hjälpa din ansökan.

Medlåntagaren är oftast någon som står huvudlåntagaren nära, som en förälder, sambo, maka/make, ett syskon eller annan släkting. Men det är inget krav. Om du har en god vän eller jobbkompis som kan tänka sig att vara medlåntagare går det också bra, men det är mindre vanligt.

Har medlåntagaren något skydd?

Du som medlåntagare har exakt samma ansvar och skyldigheter gentemot banken/långivaren som den huvudsakliga låntagaren. Det innebär att långivaren kan krävs att du betalar tillbaka hela det kvarvarande lånebeloppet om den huvudsakliga låntagaren inte sköter sina betalningar.

Som medlåntagare har du dock ett visst skydd. Om du blir tvungen att betala tillbaka mer än 50% av lånebeloppet kan du i din tur kräva den huvudsakliga låntagaren på skulden. Detta kallas regressrätt. Preskriptionstiden på regressrätt är 10 år, därefter förfaller den. Du har alltså så länge på dig att använda regressrätten och kräva in pengarna.

Vad är skillnaden mellan borgensman och medlåntagare?

En borgensman kan precis som en medlåntagare hjälpa dig att få ett lån och att få det till mer fördelaktiga villkor, än vad du skulle fått på egen hand. Många blandar ihop begrepp borgensman och att “gå i borgen” för någon med att vara medlåntagare, vilket inte så konstigt. Båda fungerar som en extra säkerhet för långivaren/banken och ökar dina chanser att få låna. Skillnaden är att en medlåntagare står med på lånet och har samma betalningsansvar som den huvudsakliga låntagare. Om du inte betalar kan banken/långivaren kräva medlåntagaren på pengarna direkt. De i kan praktiken välja vem av er de vill kräva betalningen av, när som helst.

En borgensman är däremot inte direkt ansvarig för lånet och har därmed ett något lägre ansvar. Borgensmannen blir betalningsskyldig först när det står klart att den huvudsakliga låntagaren inte kan betala. En medlåntagare får samma ansvar som huvudlåntagaren från dag ett. Borgensmannen kan också välja att endast gå i borgen för en del av lånebeloppet. Skulle lånet förfalla blir borgensmannen i det fallet bara betalningsskyldig för den del denne gått i borgen för.

Kan medlåntagaren avsäga sig sitt ansvar?

Nej, som medlåntagare kan du inte utan vidare ångra dig och avsäga dig ditt ansvar. Grundregeln är att du står med på lånet och har samma ansvar som den huvudsaklige låntagaren till och med den dag då lånet är helt återbetalt. För att slippa undan krävs att den huvudsaklige låntagaren letar fram en ny medlåntagare som kan tänka sig att stå på lånet och att långivaren godkänner att denne tar din plats.

Ett annat alternativ är att huvudlåntagaren ansöker (hos långivaren) om ta över ansvaret och bli ensam låntagare. Huvudlåntagaren måste då klara av en ny kreditprövning och att ha tillräckligt god ekonomi för leva upp till långivarens krav. Om du redan från början blev medlåntagare för att låneansökan alls skulle bli beviljad är det inte säkert att detta är möjligt.

Denna artikel skrevs 2022-06-30 och uppdaterades 4 oktober, 2024 klockan 12:36


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel