Hem » Låna pengar » banklån

Banklån – Vad är det?

Banken är i många fall det första stället vi vänder oss till när det är dags att låna pengar, framför allt när vi ska köpa en bostad. Men de flesta banker erbjuder en rad andra banklån än bara bolån.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-05-30 och uppdaterades 21 november, 2024 klockan 15:22

banklån

Hur fungerar banklån?

Ett banklån är en summa pengar som en bank lånar ut under en viss tid och till en viss ränta, antingen till en privatperson eller ett företag. Den som lånar pengar kallas gäldenär och banken du lånar från är istället borgenär. Tiden du disponerar pengarna kallas för återbetalningstid eller löptid, och under denna tid gör du amorteringar (avbetalningar) på ditt lån.
Priset du betalar för att låna bankens pengar kallas ränta och den varierar ofta beroende på lån, men också på din kreditvärdighet. Innan du blir beviljat ett banklån är banken nämligen skyldig enligt Konsumentkreditlagen att kontrollera din återbetalningsförmåga, det vill säga om din ekonomi klarar av att betala tillbaka lånet. Detta gör banken genom att ta en kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Läs mer om Upplysningscentralen

banklån

Olika typer av banklån

Som vi nämnde inledningsvis kan banken erbjuda olika typer av lån. Här är några av de absolut vanligaste.

Bolån

De flesta som ska ta ett bolån för att köpa, renovera eller bygga ut en bostad behöver i regel vända sig till en bank. Bolånet är i regel ett mycket stort lån som löper under en lång tid, oftast runt 60 år, och bostaden som belånas fungerar som säkerhet för lånet.
Efter införandet av bolånetaket 2010 får du låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde och resterande 15 procenten betalar du själv i kontantinsats. Men innan du ska börja leta efter bostad behöver du ansöka om ett lånelöfte hos bankens för att veta hur mycket pengar du kan få låna. Beloppet i lånelöftet är beroende av den kreditupplysning som banken tar på dig.
Det finns två olika typer av räntor på bolån: bunden och rörlig. Räntan med 3 månaders bindningstid kallas ofta för rörlig och ger dig friheten att ändra ditt lån, göra extra amorteringar eller byta bank. Bunden ränta är istället densamma under hela bindningstiden (vanligtvis 6 månader upp till 10 år). Skulle du behöva göra ändringar i lånet under en bunden period måste du betala en ränteskillnadsersättning.

Privatlån (blancolån)

Privatlån, eller blancolån som det kallas, ligger normalt sett på mellan cirka 10 000 och 600 000 kronor med en återbetalningstid från ett par månader upp till 20 år. Dessa banklån kräver ingen säkerhet, utan du kan använda pengarna till det du vill – renovering, studier, en bil, resor eller bara vanlig konsumtion. Det går också att använda privatlånet för att lösa dina gamla skulder och krediter, i syfte att förbättra din privatekonomi.
Att lånet saknar säkerhet betyder också att räntan baseras på din individuella kreditvärdighet. Alltså är det din befintliga ekonomi som avgör om du kommer att bli beviljad ett privatlån och i så fall vilken ränta lånet kommer att ha. Alla banker – och andra långivare för den delen – är skyldiga att visa sin lägsta respektive högsta ränta, så att du som konsument kan få en bättre förståelse för hur mycket lånet kan kosta dig.
Vad gäller räntan på banklån av denna typ är den oftast rörlig, så att du när som helst kan lösa hela lånet eller göra extrabetalningar för att minska totalskulden.

Kreditkort

De flesta banker erbjuder också kreditkort som på sätt och vis också är ett lån, fast kopplat till ett fysiskt kort. Här kan du bli beviljad ett specifikt kreditbelopp som du sedan kan utnyttja via kortet när du handlar i butik eller online.
I slutet av månaden får du en faktura som du betalar i sin helhet, eller så kan du välja att dela upp betalningen men då tillkommer också en ränta. Betalar du hela beloppet direkt behöver du vanligtvis inte betala ränta. Däremot kan det tillkomma andra avgifter, så som aviavgift eller årsavgift.

banklån

Skillnader mellan banklån och lån från låneinstitut

Banken är fortfarande det främsta valet för många konsumenter som behöver ett lån. Samtidigt finns det numera en uppsjö av låneföretag och kreditinstitut som konkurrerar med de traditionella banklånen, vilket kan ha sina fördelar.
Här är några av de främsta skillnaderna mellan lån från banken och kreditinstitut som kan vara bra att känna till.

  • Lånekrav. Det är inte ovanligt att bankerna ställer högre krav på dig som ansöker om lån. Få av dem accepterar till exempel kunder med anmärkningar och även inkomstkraven kan vara extra strikta. Hos kreditbolag kan det vara enklare att få lån, men då får du också räkna med att räntan kan bli högre.
  • Handläggning och utbetalning. Något annat som många kreditbolag är lite bättre på än vanliga banker är handläggning och utbetalning. Eftersom många kreditbolag arbetar helt digitalt går det att snabba upp dessa processer betydligt.
  • Förmåner. En sak som kan göra banken till ett bättre alternativ är att du har större chans att förhandla om räntan. Det gäller framför allt om du även samlat andra tjänster hos banken ifråga, så som sparande, lönekonto eller fonder.

Ett tips för att jämföra lån både från banker och andra långivare är att ta hjälp av en låneförmedlare. Det gör att du enkelt kan se vem som erbjuder den förmånligaste räntan just för dig, oavsett vilken typ av långivare det är.

banklån

Denna artikel skrevs 2023-05-30 och uppdaterades 21 november, 2024 klockan 15:22


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel