Frågor och svar
– om lån och lånevillkor
Vanliga frågor
Hur hjälper Trygga mig att spara pengar?
Om du behöver låna pengar, oavsett om det är för att lösa gamla dyra krediter och lån, lägga handpenning eller kontantinsats på en lägenhet, bygga en pool, laga bilen eller något helt annat så rekommenderar vi att jämföra långivarnas räntor. Det tar tid och är svårt att själv kontakta flertal banker och långivare för att förhandla om sin låneränta och sina villkor. Det kan också vara så att du inte riktigt vet vad du ska säga för att få ett bra erbjudande från banken du pratar med.
Allt eftersom du frågar bankerna om lån kommer ditt förhandlingsläge att bli sämre då många kreditupplysningar, många UC, är dåligt för din kreditvärdighet. Genom att jämföra lån hos Trygga sparar du pengar på dina lån eftersom vårt mål är att ge dig ett bra erbjudande och förhandla fram ett bra lån. Vi har många samarbetspartners vilket ökar chanserna att erbjuda ett bra lån, oavsett din livssituation. Vi gör bara en kreditupplysning, oavsett hur många banker och långivare vi pratar med vilket gör att ditt förhandlingsläge hålls på en hög nivå hela tiden.
Vilken ränta får jag på mitt lån?
Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Tryggas låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.
Räntan du får på just ditt lån hänger på flera faktorer. De viktigaste faktorerna är din inkomst, anställningsform, befintliga skulder, hur du skött tidigare lån och betalningar och om du haft några betalningsproblem. Kort sagt, din kreditvärdighet.
Om du inte har optimal kreditvärdighet kan du förbättra dina chanser att få en bra ränta genom att söka lånet tillsammans med en medsökande. När du har en medsökande är ni två som ansvarar för att betala tillbaka lånet. Långivarna får därmed en extra trygghet och kan ofta erbjuda en lägre ränta, än vad du skulle fått på egen hand, i gengäld.
Hur lång tid har jag på mig att betala tillbaka lånet?
När du tecknar ett lån genom oss kan du välja en återbetalningstid (kallas även löptid) från 1-20 år. Välj gärna en löptid som passar det valda lånebeloppet och dina egna ekonomiska förutsättningar.
Det finns för- och nackdelar både med en lång och kort återbetalningstid. Med en längre löptid får du en lägre månadskostnad för ditt lån eftersom du sprider ut amorteringen av lånet över en längre period och på fler betalningstillfällen. Samtidigt blir den sammanlagda räntekostnaden för lånet högre eftersom du också betalar ränta för samma belopp under en längre tid.
En lång löptid innebär alltså ett dyrare lån totalt sett. Omvänt så betyder ett lån med en kortare löptid en högre månadskostnad, då du nu delar upp amorteringen av lånet på färre betalningstillfällen. Men den totala kostnaden för lånet blir lägre, eftersom du även betalar ränta för lånet under en kortare period.
Hur lång återbetalningstid kan jag få?
Som mest kan du låna pengar i 20 års tid. Vi har färre partners som erbjuder återbetalning på riktigt långa tidslängder men överlag i branschen erbjuder man åtminstone lån på 12 års återbetalningstid. När du ansöker om lån väljer du själv återbetalningstiden och det minsta du kan välja är att ta ett privatlån på 1 års återbetalningstid.
Kan jag lösa mitt lån i förtid?
Ja, det är alltid möjligt att lösa ditt lån i förtid innan den avtalade löptiden har gått ut. De lån vi förmedlar är genomgående lån utan säkerhet och kommer med rörlig ränta. Det betyder att du kan lösa lånet precis när du vill helt utan extra kostnad.
Hjälper ni mig med ett lånelöfte för mitt privatlån?
Ja, de låneerbjudanden du får från våra partners är beviljade lånelöften för ditt privatlån (lån utan säkerhet). När du ansöker om lån genom oss skickar vi din förfrågan till alla våra samarbetspartners och låter de olika långivarna ta fram ett erbjudande till dig. Om du aktivt letar efter ett köp eller någon form av investering kan det vara att bra veta vilket spelrum du har i pengar för köpet. Det finns ingen anledning att lägga ett bud på en motorcykel eller till och med en lägenhet om du inte vet att du kan låna till köpet. Pröva att ansöka om lån genom oss på Trygga så vet du att du har handpenningen till lägenheter säkrad eller att du inte kan köpa en bil för mer än en viss summa.
Kan jag höja ett lån jag redan har med er hjälp?
Ja, om du har tagit ett lån genom oss på Trygga hos en av våra samarbetspartners så kan vi hjälpa dig att höja ett befintligt lån. Under förutsättning att du får ditt nya, utökade lån, godkänt hos din långivare kommer vi kunna genomföra en höjning. Isåfall betalas lånebeloppet ut till dig precis som när du tar ett vanligt lån. Utbetalningstiden beror på långivarens regler men självklart betalar de ut så snart de kan. Om det var en längre tid sen du ansökte om lånet kommer vi att behöva göra en ny kreditupplysning på dig men som vanligt är det bara en UC vid varje tillfälle. Om du står inför att utöka ett lån kan det vara klokt att jämföra erbjudanden från flera banker, skulle en annan bank ge dig bättre villkor kan det ibland vara klokt att byta till en ny leverantör.
Vem får vara medsökande på mitt lån?
Vem som helst kan stå som medsökande på ditt lån även om det vanligaste är att en familjemedlem är medsökande. Den som är medsökande får skicka in en kreditupplysning genom oss och genom gå en riskbedömning hos långivaren, precis som du som huvudsökande får göra. Viktigt att komma ihåg är att en medsökande har ett gemensamt betalningsansvar med dig som söker lånet. Det fungerar inte som när man har en borgensman att om du inte kan betala får borgenären göra det i ditt ställe. En medsökande står på lånet till 50%, precis som när man äger en lägenhet eller ett företag ihop. Oftast är det en make, maka, sambo eller förälder som står på lånet som medsökande men så länge den andra parten godkänner det kan man ha vem som helst som medsökande, även om ni inte delar bostad eller ekonomi.
Jag är bosatt utomlands, kan jag låna genom er?
Kraven vi ställer för att du ska få låna genom våra partners är bland annat att du ska vara folkbokförd i Sverige sen minst 1 år tillbaka. Det innebär att om du bor utomlands tillfälligt men är folkbokförd i Sverige och inskriven i svensk försäkringskassa kommer du att kunna ansöka om ett lån. Förutsatt att du är minst 18 år, har en inkomst på 10 000 kr per månad, inte har en skuld hos kronofogden och inte har några skulder hos Kronofogden så är chanserna goda att du kan få ta ett lån.
En utlandssvensk som har lämnat Sverige helt och hållet och därmed är folkbokförd i ett annat land kommer inte att få låna genom oss, oavsett hur ekonomin ser ut i övrigt. Alla som ansöker om lån får en individuell ränta baserad på ekonomi och livssituation vilket innebär att du alltid behöver ansöka om lån innan vi kan svara på vad du kan få beviljat, givet att du uppfyller grundkraven. Om du planerar att flytta utomlands och behöver ta ett lån, som startkapital för flytten eller liknande, då är det klokt att ansöka och förbereda finansieringen innan du beger dig ut i världen. Prata med våra lånerådgivare, både kontakt och ansökan är utan kostnad och att söka om lån är inte bindande.
Kan jag låna pengar fast jag är föräldraledig?
Ja, givet att du uppfyller grundkraven för lån och blir beviljad efter en individuell prövning. Alla banker har olika kriterier för sin bedömning om du får låna. En del väljer att se till din inkomst som föräldraledig, som en del storbanker gör när du ansöker om bolån under föräldraledigheten.
Andra väljer att se till den inkomst du haft tidigare, givet att du är föräldraledig med en fast tjänst att komma tillbaka till. Det är svårt att veta på förhand vilken bank som tänker på vilket sätt och vad som kommer att gynna dig när du ansöker om lån. Kontakta oss på Trygga så hjälper vi dig att göra en låneansökan och få så bra erbjudanden som möjligt, givet din situation, exempelvis om du vill låna pengar när du är hemma med barn.
Kan jag låna pengar fast jag är tjänstledig för studier?
Om du är tjänstledig för studier på heltid innebär det att du inte har någon inkomst från vare sig arbete eller pension. Du uppfyller då inte grundkravet att ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr före skatt. Därmed kan du inte låna pengar genom oss som tjänstledig. Om du däremot är tjänstledig för studier till viss del och under den här perioden har en lön över vårt grundkrav kan du ansöka om lån och då finns möjligheten att det blir beviljat.
Har du dessutom en medsökande med inkomst ökar det chanserna ytterligare att få ett lån. Om du planerar att bli tjänstledig för studier under en period kan det vara klokt att ansöka om lån och lösa din finansiering innan du går av din tjänst. Alternativ kan du låna när du är tillbaka i arbete och har full inkomst igen. Även fast du är tjänstledig och får studiebidrag och studielån från CSN kommer du inte att kunna låna genom oss då ett lån inte är en inkomst som arbete eller pension.
Kan jag ansöka om lån trots provanställning?
Ja, om du uppfyller våra grundkrav i övrigt kan du ansöka om lån även om du har en provanställning. Flera av våra samarbetspartners ser till din livssituation som helhet när de värderar möjligheten att låna. En fast anställning är givetvis en fördel för att få bra villkor på ditt lån men det behöver inte utesluta dig som inte har en fast anställning. Gör en ansökan och ta kontakt med oss på Trygga så hjälper vi dig att förhandla med bankerna och se över dina alternativ. Om du har en provanställning eller annan form av osäker anställning kan det dessutom vara klokt att ansöka om exempelvis ett hopbakslån hos oss. med ett sådant kan du lösa befintliga smålån och andra dyra krediter och få en lägre ränta och månadskostnad. Det kan komma väl till pass om du inte får fortsätta på jobbet eller av andra skäl riskerar att få lägre inkomst längre fram.
Är ansökan bindande?
Nej, ansökan är inte bindande vilket betyder att du kan tacka nej till ett erbjudande efter att du genomfört en ansökan. Precis som när ett företag kontaktar flera leverantörer eller när du ska renovera hemma kan du kontakta flera snickare för att få förslag på projekt och kostnad. Du tar då in offerter och jämför de olika aktörerna. Om det av någon anledning visar sig att du inte ska renovera just nu kan du tacka nej till alla hantverkare som skicka offerter till dig.
En ansökan genom Trygga är inte bindande för dig som kund. Däremot måste långivaren åta sig att låna ut pengar till dig under en viss period efter att de skickat ett erbjudande och beviljat lån. Så länge din livssituation inte förändras under tiden du fått en offert om lån och löptiden för erbjudandet inte löpt ut behöver banken ställa upp om du väljer att tacka ja.
Varför får jag flera brev från UC?
Alla aktörer som tar emot en förfrågan om att erbjuda dig lån kommer att hämta in dina kredituppgifter från vårt samarbete med UC. Då lämnar bankerna en omfrågandekopia som skickas hem till dig eller till din inbox i Kivra. En omfrågandekopia innebär att banken visar att de tagit del av dina personuppgifter och därmed kan göra en riskbedömning för lånet. Det betyder inte att du har gjort flera UC-förfrågningar.
Måste jag byta bank när jag flyttar mina lån?
Nej du kan behålla din nuvarande bank och bara flytta över lånet till din nya leverantör som du har fått genom oss på Trygga. Att flytta ett lån innebär egentligen att du tar ett lån hos den nya banken eller långivaren och de använder pengarna för att lösa lånet på din gamla bank. Det betyder att allt annat du har hos din bank, lönekonto, kreditkort, fonder, pensionssparande och så vidare, ligger kvar där men lånet blir löst.
Man brukar höra att människor har svårt att byta bank och att lån har en trög rörlighet, alltså inte byts så ofta. Faktum är att det framför allt är bolånen som ligger kvar på samma stället under en väldigt lång tid. Det har dessutom blivit vanligt att man har flera banker, en för bolån och lönekonto, en för sparkonto med hög ränta och en för lån.
Kan jag sänka ränta på ett lån jag har nu?
Om du har tagit lånet genom oss på Trygga och hos en av våra samarbetspartners så kan det vara möjligt att behålla lånet och omförhandla räntan. Om du kan få ett bättre erbjudande nu än när du lånade från början beror på många faktorer men framför allt behöver din kreditvärdighet ha förbättrats. Det gör den om du till exempel blir av med betalningsanmärkningar, har valt att samla lån som dyra småkrediter i ett större lån, får fast anställning, höjer din lön, gifter dig eller blir sambo med någon som kan stå som medsökande och liknande saker som gör att din betalningsförmåga ökar.
Har du fått en bättre kreditvärdighet genom något av det vi nämner rekommenderar vi att du gör en ny ansökan och omförhandlar dina lån.
Jag har låg kreditvärdighet, kan jag låna ändå?
Låg kreditvärdighet har du av en anledning. Till exempel på grund av låg inkomst eller tidigare betalningsproblem. Det är därför rent statistiskt sett mer riskfyllt att låna ut pengar till dig, och långivarna kommer därför att vara mer försiktiga. Men det finns vissa långivarna som är mer tillåtande än andra och som kan bortse från tidigare misstag och titta mer på din ekonomi som den ser ut idag. Då krävs förstås att du har ordnat upp din ekonomi nu.
Har du låg kreditvärdighet rekommenderar vi inte att du lånar mer pengar om du inte är helt hundraprocentigt säker på att du kan betala tillbaka pengarna i enlighet med låneavtalet. Vi rekommenderar inte heller att du lånar till onödig konsumtion om du har svag kreditvärdighet. I värsta fall kan det leda till att du försätter dig i en ännu värre situation.
Kan jag ta ett privat banklån som företagare?
Ja, det är möjligt att låna pengar som företagare. Vi har många småföretagare som hör av sig till oss och frågar om vi kan hjälpa till att söka om lån eller omförhandla gamla lån. Precis som för en anställd kommer varje bank att göra en kreditupplysning och en riskbedömning där anställningen i eget företaget, eller företagare med enskild firma, tas i beaktande. Det är främst om du driver företag som är nystartat som det är svårare att ansöka om lån.
Din inkomst kan då i vissa fall baseras på den lön du hade innan du startade företaget och var inkomst god då kommer det vara en fördel vid ansökan. Andra banker har andra krav på företagare med nystartat bolag som ansöker om lån. Har ditt företag funnits i många år med en god ekonomi och du har haft ett jämnt löneuttag, som en anställd, är företagandet inte alltid något negativt för dina chanser att få lån.
Om du driver eget aktiebolag (ensam ägare av aktierna i bolaget), enskild firma eller handelsbolag och behöver låna till företaget kan det ibland vara klokt att ansöka om lånet privat och själv låna ut pengarna till företaget. Många traditionella banker föreslår den modellen istället för att företaget lånar med personlig borgen till 100%. För att veta vad som är bäst för dig är det klokt att ta hjälp av en lånerådgivare som erbjuder lån från många olika banker. Som oss på Trygga.
Hur kan flera långivare ge olika räntor till mig?
Faktum är att det hade varit konstigt om flera långivare erbjöd dig samma ränta och här ska vi kort förklara varför. När du ansöker om lån gör varje bank en individuell riskbedömning. Det innebär att de tar reda på hur god förmåga du har att betala tillbaka lånet och om det finns några risker att du inte skulle kunna betala tillbaka. Den delen av undersökningen baseras på din ekonomiska situation, både lön, andra lån, typ av anställning och andra faktorer som rör din ekonomi tas med i bedömningen. Bankerna har olika uppfattning om vilka delar av din ekonomi som är viktigast för att bedöma din förmåga att betala lånet.
Därmed kan de ge dig olika kreditvärdighet och olika räntenivåer på samma låneansökan. Dessutom kommer banken att bedöma hur deras totala grupp av kunder ser ut, om de har många kunder med god ekonomi eller om många kunder har sämre ekonomi.
De har i åtanke vilken typ av kunder de vill ha fler av för att få en balanserad kundportfölj som det kallas. När de har klart för sig hur din ekonomi ser ut kommer ditt erbjudande viktas mot hur kunderna ser ut i övrigt och hur viktigt det är för banken att få dig och ditt lån som kund.
En del banker kanske främst vill ha en typ av kund som lånar små lån med långa löptider och en annan bank föredrar en annan kundgrupp med andra typer av lån. Tror banken att du kommer kunna betala lånet så kommer du att få ett erbjudande. Däremot kan räntan skilja sig beroende på om de vill locka till sig dig som kund eller inte.
Kan jag låna pengar trots att jag är sjukskriven?
Om du är sjukskriven på heltid har du en inkomst från försäkringskassan och det är då den inkomsten du anger som inkomst när du ansöker hos oss. Om den inkomsten är högre än 10 000 kr per månad uppfyller du grundkravet för inkomst för att söka om lån hos oss.
Är alla andra grundkrav uppfyllda kan du ansöka och får som vanligt göra en kreditupplysning och en individuell bedömning hos alla banker och långivare vi samarbetar med.
Men sök endast lånet om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna. Vi rekommenderar inte att du lånar till onödig konsumtion om du har är sjukskriven och/eller har låg inkomst.
Kan jag låna pengar fast jag är pensionär?
Ja, vi ser pension som inkomst och är den högre än 10 000 kr per månad före skatt har du möjlighet att låna pengar. Några långivare erbjuder inte lån till personer som är äldre än 65 år men vi har ett antal samarbetspartners som är bra på att hjälpa pensionärer att se över och omförhandla sina lån.
Om du både är pensionär och arbetar, dvs tar ut pension och arbetar på samma gång kan du ange din totala inkomst och även uppge hur din situation ser ut. Långivarna tar din livssituation i beaktande när de räknar på ett låneerbjudande och vårt mål är att du ska få ett så bra erbjudande som möjligt.
Kan jag låna fast jag har skulder hos kronofogden?
Nej, har du skulder hos kronofogden i dagsläget kan du inte låna från oss på Trygga eller någon av våra samarbetspartners.
Ett av våra grundläggande krav är att du ska vara fri från skulder hos kronofogden sen minst sex månader tillbaka. Har du stora skulder som är svåra att betala rekommenderar vi att du tar kontakt med en skuldrådgivare i kommunen där du bor.
Vilka långivare samarbetar ni med?
Trygga samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners
Vilka långivare tar emot min ansökan?
När du skickar in din låneansökan i formuläret ovan blir den behandlad av de banker och långivare vi samarbetar med och vars grundkrav överensstämmer med din ansökan.
Grundkraven baseras bland annat på din ålder, inkomst sysselsättning och kreditvärdighet.
För information om vilka grundkrav varje långivare har så kan du besöka vår sida om samarbetspartners
Blir ett beviljat lån alltid utbetalt?
Ett beviljat lån blir oftast utbetalt men en långivare har alltid möjlighet att ompröva ett beslut i de fall det tillkommer ny information till långivaren.
Samarbetspartners