Vilka är Finansinspektionen?
Finansinspektionen är en statlig myndighet som grundades 1991 och som utövar tillsyn över banker, finansiella marknader och försäkringsväsende i Sverige. De kontrollerar helt enkelt att sektorn agerar mot sina kunder på ett korrekt sätt.
Utöver det har FI ansvar att bedriva tillsyn av konsumentskyddet inom den finansiella sektorn. Målet är att stärka konsumenternas ställning och inflytande på de finansiella marknaderna i enlighet med regeringens konsumentpolitiska handlingsplan.
År 1657 öppnade första affärsbank i Stockholm – Stockholm Banco. Två år senare, 1659, inrättade kung Karl X Gustav landets första bankinspektionstjänst. Nästan 200 år senare, 1840, blev banktillsynen tilldelad Finansdepartementet. Under 1991, efter flera förändringar, slogs Bankinspektionen ihop med Försäkringsinspektionen och bildade Finansinspektionen.
Finansinspektionen styrs av regeringen
Finansinspektionen är en central myndighet som lyder under Finansdepartementet och som styrs av regeringen. Enligt regleringsbrevet för FI ska dess verksamhet ingå i verksamhetsområdet Finansiell tillsyn. Målet för detta område är bidra med stabilitet i det finansiella systemet, men också att stärka konsumentskyddet.
Myndigheten styrs internt av en styrelse som består av högst tio ledamöter. Myndighetschef är generaldirektören som utser en biträdande generaldirektör samt verksamhetsområdes- och stabscheferna. Alla de ingår i ledningsgruppen. Den interna styrningen och kontroll ska regelbundet följas och utvärderas.
Idag arbetar cirka 600 personer på Finansinspektionen, främst jurister och ekonomer.