Vad är insättningsgaranti?
Insättningsgarantin är en form av konsumentskydd för dig som har ett sparande på konto. Det innebär att staten garanterar de insättningar som finns på bank, kreditföretag eller värdepappersbolag upp till ett visst belopp, så länge de har tillstånd från Finansinspektionen att ha kunders pengar på konto. Enkelt förklarat får du som sparkund ersättning från staten om banken eller kreditinstitutet skulle gå i konkurs.
Det är Riksgälden som sedan 2016 ansvarar för kontroll över kreditinstitut i kris med målet att upprätthålla den finansiella stabiliteten. Skattebetalarna ska inte behöva stå för notan om en bankkris inträffar, utan då ska alla kostnader betalas av aktie- och fordringsägarna. Skyddet minskar risken för att många kunder tar ut sina pengar i panik, vilket kan orsaka ännu större kris i samhället.
Insättningsgarantin finansieras genom avgifter som de anslutna instituten betalar och som placeras i en fond. Den sammanlagda summan avgifter per år ska motsvara 0,1 procent av insättningarna.
I Lagen om insättningsgarantin (1995:1571) finns alla bestämmelser som rör vilka insättningar som omfattas av garantin, ersättningens storlek samt all nödvändig information.