Hem » Låna pengar » Utan UC » Bisnode

Lån med Bisnode

Bisnode är ett företag som erhåller kreditupplysningar på privatpersoner och företag som en av sina tjänster. Företaget grundades 1989 och är idag aktivt på 18 marknader runt om i Europa.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-20 och uppdaterades 12 juni, 2024 klockan 11:22

Bisnode

Vad är Bisnode?

Det går närmast att beskriva Bisnode som ett företag vilket erbjuder mikroupplysning i jämförelse med UC, Upplysningscentralen. För att kunna låna pengar från från seriösa aktörer till de bästa villkoren använder Trygga därför UC vid en kreditupplysning.

När används Bisnode?

Företag som använder Bisnode är främst kreditgivare som hanterar mindre summor eller de som erbjuder så kallade ”snabblån”. Många gånger är det höga räntor och om inte avbetalningsplanen sker enligt plan kan det snabbt bli stora kostnader. Många aktörer kan locka med lån utan UC. Det betyder inte att ingen kreditupplysning genomförs, det är nämligen lagstadgat. Istället används ett annat företag än UC, vilket kan vara Bisnode.

Bisnode

Fakta om Bisnode

Bisnode används i Sverige som ett alternativ till UC av företag som önskar en mindre omfattande kreditupplysning där inte informationen sparas, utan mer fungerar som en ögonblicksbild.
Bisnode i korthet:

  • Huvudkontor i Stockholm
  • Ägdes fram till 2020 av bla Bonnierskoncernen
  • Ägs idag av amerikanska företaget Dun & Bradstreet
  • Har drygt 6 000 anställda
  • Ett internationellt företag

Kreditupplysning via Bisnode

Varifrån hämtar då Bisnode sin information till en kreditupplysning? Informationen hämtas från flera officiella källor för att kunna presentera en samlad bild över din personliga ekonomi.
Några av källorna är:

  • Bank
  • Kreditkortsbolag
  • Kontokortsbolag
  • Skatteverket
  • Kronofogden
  • Tingsrätten

Utifrån dessa källor kan Bisnode presentera en sammanställning till den potentiella kreditgivaren som kan skapa sig en uppfattning om din ekonomi. Allting vägs samman så att de kan ta ett beslut om att erbjuda ett lån och till vilken ränta.

Bisnode

Bisnode vs UC

Vad är skillnaden mellan en kreditupplysning via Bisnode och UC? Främst handlar det om att UC sparar varje upplysning i 12 månader. Det betyder att kreditgivaren kan se om du har ansökt om lån många gånger, vilket kan räknas som ett riskbeteende. En kreditupplysning via Bisnode sparas inte någonstans och kommer inte återspeglas på kommande kreditupplysningar.

Mindre lån med Bisnode

En annan väsentlig skillnad är att Bisnode enbart används till lån av lägre belopp. Det kan handla om lån på drygt upp till 70 000 kr. Vid större privatlån, billån eller hopbakslån så använder alla aktörer UC för kreditupplysning eftersom det ger en bredare och mer rättvisande bild.

Bisnode

Trygga och Bisnode

På Trygga arbetar vi aktivt för att enbart använda seriösa långivare och kunna presentera bra villkor för dig som låntagare. Som ett steg i detta har vi valt att välja enbart använda UC vid kreditupplysning. Då kan vi arbeta tillsammans med trovärdiga långivare som använder transparenta metoder och har ett gott rykte på marknaden. Samarbetet med alla aktörer gör att vi endast behöver ta en kreditupplysning via UC så att det inte kommer att se ut som en förfrågan för varje samarbetspartner som vi kontaktar.

Varför finns Bisnode som alternativ?

Det är en fri marknad där företag kan erbjuda kreditupplysningstjänster. Bisnode finns många gånger som ett alternativ då det inte kommer att synas på en UC och därmed inte påverka kreditvärdigheten vilket kan uppfattas som en fördel. Nackdelen är att det generellt leder till lån med hög ränta och stora kostnader. Trygga vill därför uppmuntra till att förbättra din kreditvärdighet istället för att välja alternativ som kan bli väldigt dyrt i längden.

Gå igenom ekonomin och bocka av punkter som:

  • Avsluta gamla krediter som inte används men ligger aktiv
  • Försök betala av smålån eller samla de till ett enda lån
  • Se över inkomster och utgifter

Trygga uppmanar till detta för att du ska låna ansvarsfullt, ha en god ekonomi och få möjlighet till att jämföra lån med bra ränta och villkor.

Bisnode

Denna artikel skrevs 2022-06-20 och uppdaterades 12 juni, 2024 klockan 11:22


Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel