Hem » Låna pengar » P2P-lån

P2P-lån

Vill du låna av privatpersoner? P2P-lån eller peer-to-peer-lån är ny lånform på den svenska marknaden där du får möjlighet att låna av andra privatpersoner.

  • Jämför P2P-lån kostnadsfritt
  • P2p-lån utan säkerhet
  • Endast en UC – Erbjudanden från fler långivare

kr
5 000 kr 800 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 800 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Tryggas integritetspolicy.



Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Trygga vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Trygga.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Tryggas allmänna villkor.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-06-02 och uppdaterades 18 februari, 2025 klockan 09:13

Bild på två händer där den ena lånar ut pengar till den andra.

Introduktion till peer-to-peerlån

Peer-to-peer lån (p2p-lån) gör det möjligt att låna pengar direkt från andra privatpersoner, utan att gå via traditionella banker. Lär dig mer om hur p2p-lån fungerar och vilka fördelar de kan erbjuda dig som låntagare.

Hos Trygga kan du jämföra p2p-lån från flera aktörer på den svenska marknaden. Dessutom kan du ställa p2p-lån mot vanliga privatlån, eftersom vårt mål är att hjälpa dig hitta de bästa villkoren och lägsta kostnaderna, oavsett låneform.

P2P-lån – Fördelar

  • Ofta möjlighet till låg ränta
  • Större valfrihet – många investerare väljer att satsa på p2p-lån
  • Flexibla villkor
Bild på ett förstoringsglas som undersöker en bank

Vad är ett peer-to-peer lån?

Visste du att du kan skippa banken och istället låna pengar direkt från andra privatpersoner? Peer-to-peer lån, även kallade P2P-lån eller person-till-person lån, är en relativt ny låneform på den svenska marknaden som bygger på digital teknik. Med ett peer-to-peer lån lånar du pengar direkt från andra privatpersoner istället för från en traditionell bank eller långivare. Kontakten förmedlas via speciella p2p-plattformar online, vilket eliminerar behovet av en mellanhand.

Begreppet ”peer-to-peer” kommer ursprungligen från IT-världen, där det används för att beskriva nätverk där alla datorer har lika roller utan en central prioriterad enhet. Principen används bland annat vid fildelning, IP-telefoni och i blockchain-tekniken som ligger till grund för kryptovalutor som Bitcoin.

Eftersom p2p-plattformar drivs helt digitalt och inte behöver kostsamma kontor eller en stor personal, hålls kostnaderna nere. Detta resulterar ofta i lägre avgifter och räntor – med andra ord, billigare lån. Det som skiljer p2p-lån från traditionella lån är att du lånar pengar direkt från andra privatpersoner.

Bild på en laptop med vårt varumärke

Vem erbjuder P2P-lån?

Peer-to-peer lån kopplar direkt samman privata låntagare och långivare via digitala plattformar. Idag finns det flera företag som erbjuder sådana plattformar, där bland de mest kända svenska aktörerna hör Loanstep, Lunar och Brocc.

Plattformarna påverkar inte upplägget eller villkoren för lånen – de fungerar enbart som en förmedlare mellan långivare och låntagare. De tjänar sina pengar genom att ta ut en kommission från den ränta de privata långivarna erhåller.

Du kan ansöka direkt hos ett p2p-företag, men det går också bra att ansöka via en låneförmedlare som oss på Trygga. Vi samarbetar med flera stora p2p-plattformar, vilket gör det enkelt att jämföra villkor och räntor både för p2p-lån och vanliga banklån – och sedan välja det alternativ som passar dig bäst.

En datorskärm med flera rader text, där varje rad har en bockmarkering som indikerar att punkterna är godkända.

Så går det till att ta ett P2P-lån

För att ta ett P2P-lån ansöker du via en peer-to-peer plattform – precis som du skulle göra hos en traditionell bank. Du kan även ansöka via en låneförmedlare, som oss på Trygga. Allt du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret, ange det önskade lånebeloppet och välja en återbetalningstid.

Efter att du skickat in din ansökan gör plattformen en kreditprövning baserad på din kreditvärdighet. Därefter kopplar P2P-företaget ihop dig med en eller flera privata långivare som är intresserade av att låna ut pengar till dig.

Eftersom lånet ofta pusslas ihop av delbelopp från flera långivare kan det ta upp till två veckor innan pengarna är fullt utbetalda, särskilt vid högre belopp.

Fördelen med P2P-lån är att de erbjuder större flexibilitet än traditionella banklån. Om du har svårt att få lån med bra ränta hos en vanlig bank kan ett P2P-lån vara ett bra alternativ – du får dessutom möjlighet att påverka lånevillkoren, eftersom du kopplas samman med ett stort antal potentiella långivare.

All administration, från kreditprövning till hantering av räntebetalningar, amorteringar, påminnelser och eventuellt inkasso, sköts av P2P-plattformen. Detta gör processen både smidig och enkel för dig.

En vågskål med mynt i

P2P-lån eller vanligt lån? Vad ska jag välja?

För dig som låntagare är skillnaden mellan att ansöka om ett P2P-lån och ett vanligt privatlån oftast marginell. Processen är liknande – du fyller i en ansökan, genomgår en kreditprövning och bestämmer själv lånebelopp och löptid.

Med ett P2P-lån sätter p2p-företaget räntan baserat på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. En stor fördel är att p2p-företagen ofta använder en skala med olika kreditklasser, vilket kan öka dina chanser att få lånet beviljat, även om din kreditvärdighet inte är perfekt.

Generellt är de flesta P2P-lån mindre än de lån som tas hos stora banker och har ofta kortare löptider. Dock finns det plattformar som erbjuder större privatlån och även företagslån.

Nackdelarna med P2P-lån är att marknaden ofta är en ”säljarens marknad” – efterfrågan på lån överstiger antalet investerare. Detta innebär att:

  • Många investerare bidrar med mindre belopp, vilket gör att ett lån pusslas ihop från flera källor.
  • Det kan ta längre tid att samla ihop tillräckligt med investerare innan lånet utbetalas, jämfört med ett vanligt privatlån.

Sammanfattningsvis erbjuder P2P-lån flexibilitet och kan ge dig större chanser att få lånet beviljat, men de kan ibland ta längre tid att utbetala om lånet pusslas ihop från flera investerare.

p2p lån

Vanliga frågor om P2P-lån

Görs det kreditupplysning vid p2p-lån?

Ja. Alla som lånar ut pengar är skyldiga enligt lag att göra en kreditprövning. Precis som vid traditionella lån (i Sverige) görs kreditupplysning oftast hos Upplysningscentralen, men det finns också p2p-plattformar som använder alternativ till UC som Bisnode när det gäller mindre lån. Men kreditupplysningen kommer du alltså inte undan.

Varför ska jag söka P2P-lån hos Trygga?

Vi på Trygga är en svensk låneförmedlare med fokus på lån utan säkerhet. När du ansöker om ett lån hos oss kan du välja bland låneerbjudanden från många olika långivare. Vi samarbetar också med ett flertal P2P-långivare. När du ansöker hos oss får du alltså erbjudanden från flera konkurrerande P2P-långivare, något som ökar dina chanser att få bra villkor på ditt lån.

Hur är räntan på peer to peer-lån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Tryggas låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Kom ihåg att du kan förbättra dina chanser att få ett lån med bättre ränta genom att söka tillsammans med en annan person, en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för lånet, vilket innebär att banken (statistiskt sett) tar en mindre kreditrisk. De kan därför ofta erbjuda en lägre ränta i gengäld.

Varför ska jag söka ett P2P-lån?

De största fördelarna med p2p-lån för dig som låntagare är att chansen att få din ansökan beviljad är större, även om du har låg kreditvärdighet. P2P-lån kan också vara billigare än motsvarande lån hos traditionella långivare eftersom p2p-plattformen har lägre kostnader (för administration, personal etc) och därför kan kapa bort avgifter som vanliga banker måste ta ut. Många som investerar i p2p-lån kan också tänka sig att ta större risker genom att låna ut pengar till personer med sämre kreditvärdighet (mot större avkastning) än vad vanliga banker kan. Du får också större flexibilitet och valfrihet.

Vad kraven för att söka p2p-lån?

Grundkravet för att ansöka om ett peer to peer lån är samma som för att söka ett vanligt privatlån genom oss. Du är minst 18 år gammal och har en månadsinkomst på minst 10 000 kronor. Din inkomst kan i form av lön från arbete eller pension. Du ska också ha vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år och vara helt fri från skulder hos kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.

Finns det några risker med att ta ett P2P-lån?

För dig som låntagare är risken inte större med ett p2p-lån än ett vanligt lån. På det stora hela obefintlig alltså. Risken ligger primärt på den som lånar ut pengarna.

Hur går det till att ta ett p2p-lån?

Att låna pengar genom att p2p-lån går i allt väsentligt till på precis samma sätt som att söka ett lån hos en vanlig långivare. Du ansöker på samma sätt, väljer ett belopp och önskad återbetalningstid. Sedan görs en kreditprövning, som vid alla lån. Du får också om du klarat kreditprövningen eller inte precis som hos en vanlig bank. Skillnaden är att p2p-plattformarna kan vara betydligt mer flexibla och ofta tar ut färre avgifter eftersom de har mindre kostnader än vad en bank har.

Vilka långivare kan jag låna hos?

Trygga samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners

Denna artikel skrevs 2021-06-02 och uppdaterades 18 februari, 2025 klockan 09:13

Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel