Ta ett pantlån – hur fungerar det?
Vid ett pantlån spelar inte den personliga ekonomin någon roll som vid ett privatlån, utan det en pantbank tittar på är det som lämnas in och pantsätts. Kraven för att få ta ett pantlån är ganska få. Du ska:
- Ha fyllt 18 år
- Ha en giltig fotolegitimation
- Ha ett föremål att pantsätta
Det innebär att ingen kreditupplysning kommer att genomföras och ekonomin inte har någon betydelse.
Värdera föremål
Många pantbanker erbjuder värdering av föremål både på distans och på plats. Några exempel på vanliga objekt är: smycken, klockor, musikinstrument, elektronik och liknande. Allt som har ett andrahandsvärde för pantbanken. De lämnar en värdering vilket är summan som du har möjlighet att låna.
Väljer du att acceptera erbjudandet om pantlån lämnas värdeföremålet in och lämnar ut ett pantkvitto. Pantbanken har tystnadsplikt och lämnar inte ut vem som har tagit ett lån.
Betala tillbaka på ett pantlån
De flesta pantlån löper över fyra månader, men läs villkoren på respektive pantbank. Inom fyra månader kan du återbetala lånet. Förutom själva lånebeloppet tillkommer ränta och uppläggningsavgifter. Önskar du förlänga pantlånet ännu en period kan det vara möjligt, men mer kostnader kan tillkomma.
Om pantlånet inte återbetalas
Har du inte möjlighet att betala tillbaka på pantlånet eller aktivt väljer att inte göra det kommer pantbanken att lägga ut föremålet på auktion. Om det du har lämnat in i pant säljs för ett lägre belopp än vad det värderades till eller inte säljs alls så står pantbanken för kostnaden.
Skulle försäljningen uppgå till ett överskott efter ränta och avgifter tillfaller de pengarna dig. Auktionen sköter pantbanken utan att du behöver göra något.