Hem » Låna pengar » Mikrolån

Mikrolån

Ett mikrolån är, precis som namnet antyder, ett väldigt litet lån – ofta på bara några tusenlappar – som du återbetalar inom en kort tidsperiod.

Viktor Ström

Redaktör: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-04-12 och uppdaterades 20 mars, 2025 klockan 09:24

Plånbok med sedlar i

Vad är ett mikrolån?

Som namnet avslöjar är mikrolån ett mindre lån där beloppen sällan överstiger ett par tusen kronor. Återbetalningstiden för dessa lån är mycket kort, oftast bara en månad eller två.

Eftersom skulden återbetalas snabbt har mikrolån vanligtvis en mycket hög ränta jämfört med exempelvis privatlån. Det var tidigare inte ovanligt att den effektiva räntan nått flera hundra procent, eftersom utöver räntan ofta tillkommer både avi- och uppläggningsavgifter.

En annan viktig egenskap hos mikrolån är deras lättillgänglighet. Många långivare, genom att ha konton i flera storbanker, kan erbjuda direktutbetalningar på både kvällar och helger – vilket kan medföra stora risker för din ekonomi. Mer om detta kommer vi att förklara längre ner.

Från och med den 1 mars 2025 träder nya räntelagar i kraft. Detta innebär att räntorna på mikrolån kommer att sänkas, och den maximala räntan kommer att begränsas. Det nya räntetaket sätts till 20 procent över referensräntan, vilket innebär en halvering från det tidigare taket på 40 procent.

– Viktor Ström
Bild på ett förstoringsglas som undersöker en bank

Vad kostar ett mikrolån?

För att långivarna ska kunna tjäna något på att erbjuda små lån tas ofta en extra hög ränta ut. Tidigare kunde den nominella räntan på mikrolån ligga runt 40 %, vilket tillsammans med avgifter gav en väldigt hög effektiv ränta – ibland upp till flera hundra procent – på små belopp.

Från och med 1 mars 2025 träder nya räntelagar i kraft, vilket innebär att den nominella räntan inte längre får överstiga referensräntan med mer än 20 %. Detta sänker de maximala kostnaderna för mikrolån och gör dem mer rimliga, även om de fortfarande kan vara dyra.

Här är ett exempel på vad ett mikrolån på 2 000 kronor i 2 månader kunde kosta innan lagändringen.

Kostnadsexempel för Mikrolån innan lagändringen
Lånebelopp: 2 000 kr
Löptid: 2 mån
Nominell ränta: 39,5%
Avgifter: 295 kr uppläggningsavgift, 35 kr aviavgift
Effektiv ränta: 482,06%
Totalt att återbetala: 2 464 kr
En datorskärm med flera rader text, där varje rad har en bockmarkering som indikerar att punkterna är godkända.

Krav för att ta mikrolån

Även om mikrolån i regel är väldigt små måste du som låntagare ändå uppfylla vissa grundläggande krav. Numera är en kreditprövning obligatorisk, oavsett lånebelopp, där långivaren bedömer din betalningsförmåga. Har du inte de förutsättningar som krävs för att återbetala skulden får långivaren inte bevilja ett lån.
Kraven för hur god din betalningsförmåga behöver vara varierar beroende på långivare, men i regel måste du:

  • Vara minst 18 år. Det finns även långivare som kräver att du är äldre än så, exempelvis mellan 21 – 23 år.
  • Ha någon form av inkomst. Hur hög din deklarerade årsinkomst måste vara beror också på långivaren.
  • Varit folkbokförd i Sverige under en viss tid. Det kan vara de senaste 12, 24 eller 36 månaderna, beroende på vem du ansöker hos.
  • Vara skuldfri hos Kronofogden. Vissa långivare kan kräva att du inte haft några skulder hos Kronofogden det senaste halvåret.

Vissa långivare kan också kräva att du inte har några betalningsanmärkningar. När det gäller mikrolån är detta dock ovanligt, eftersom det viktigaste är din nuvarande betalningsförmåga.

ett lån som signeras med ett varnignstecken

Mikrolån medför ekonomiska risker

Mikrolånens höga ränta och lättillgänglighet i kombination med de förhållandevis låga lånekraven gör dem extra riskfyllda. Många lockas till impulsköp som finansieras med hjälp av mikrolån, vilket medför höga kostnader som i sin tur kan orsaka betalningssvårigheter. I värsta fall kan det leda till Kronofogden, något som kommer att försvåra en rad moment i den privata ekonomin.
Av denna anledning bör mikrolån undvikas. Behöver du låna några tusenlappar är det bättre att fråga en bekant eller en familjemedlem, alternativt ansöka om ett mindre privatlån med färre avgifter. Har du en svag kreditvärdighet kan en pantbank också vara en bra lösning, där du kan lämna in saker av värde och få lån på motsvarande belopp.
Läs mer om pantlån

bild på ett lån som blir godkänt

Samla dina mikrolån i ett billigare lån

Om du redan har flera mikrolån och snabblån kan det vara en god idé att samla dessa i ett nytt, billigare privatlån. Genom att göra det kan du få ner din månadskostnad, men också stärka ditt kreditbetyg eftersom ett större lån alltid är bättre än flera smålån. Dessutom får du färre betalningar att hålla reda på, vilket minskar risken för påminnelseavgifter och dröjsmålsränta.
Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att samla lån med fördelaktiga villkor.

mikrolån

Denna artikel skrevs 2023-04-12 och uppdaterades 20 mars, 2025 klockan 09:24

Head of online sales och redaktör

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel