Trygghetsförsäkring – Så fungerar det
Livet är fullt av överraskningar och ibland är de tyvärr dåliga. Utan förvarning kan det komma ett besked om uppsägning eller ett negativ prognos från din läkare. Det leder i många fall till inkomstbortfall med allt det innebär.
I situationer som dessa kan det vara bra att ha en trygghetsförsäkring som säkrar upp din ekonomi.
Läs vidare för att lära dig mer om hur en trygghetsförsäkring fungerar, vad den ersätter och vad den kostar.
Denna artikel skrevs 2022-05-04 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:25
Innehållsförteckning
Vad är trygghetsförsäkring
En trygghetsförsäkring är en försäkring som du tecknar privat och som ger dig ersättning för dina fasta månadsutgifter, exempelvis kostnader för lån, el eller liknande, om du blir ofrivilligt arbetslös eller långvarigt sjuk.
Ersättningens storlek per månad väljer du själv, vanligtvis ligger den mellan 2 000 och 10 000 kronor. Du bestämmer också vilka kostnader försäkringen ska täcka upp för. Beloppen är skattefria och betalas normalt sett ut under 12 månaders tid.
Om du behöver låna pengar via oss på Trygga har du alltid möjligheten att teckna en trygghetsförsäkring!
Krav för att teckna en trygghetsförsäkring
För att du ska kunna teckna en trygghetsförsäkring ska du uppfylla vissa krav. De kan skilja sig mellan olika försäkringsgivare, men det som är gemensamt för de flesta är att du ska:
- Vara folkbokförd i Sverige.
- Vara mellan 18 och 63 år (den maximala åldern kan variera).
- Ha haft en tillsvidareanställning på ett visst antal timmar per vecka sedan minst 6 månader tillbaka.
- Vara fullt frisk och inte få sjukpenning eller aktivitetsersättning.
- Vara inskriven i att ha rätt till ersättning från A-kassa samt vara berättigad ersättning från Försäkringskassa.
Detta ersätter en trygghetsförsäkring
Nedan ska vi titta närmare på de olika ersättningsområdena i en trygghetsförsäkring.
Hel arbetslöshet
Trygghetsförsäkringen ger dig ersättning om din tillsvidareanställning upphör helt på grund av exempelvis arbetsbrist, omorganisation eller nedläggning av verksamheten. Månadsbeloppet du valt hittar du i ditt försäkringsbesked och det betalas ut under 12 månader.
Karenstid
Försäkringen har normalt sett en karenstid på mellan 30 – 90 dagar. Därefter får du dagersättning i efterskott motsvarande 1/30-del av ditt valda månadsbelopp.
Villkor
För att få ersättning från trygghetsförsäkringen måste du lämna vissa dokument till försäkringsgivaren. Det kan vara intyg från Arbetsförmedlingen som visar att du är inskriven hos dem och är aktivt arbetssökande eller arbetsgivarens besked om uppsägning samt arbetsgivarintyg.
Undantag från ersättning
Trygghetsförsäkringen lämnar inte ersättning om du har känt till kommande varsel om uppsägning när du tecknade försäkringen. Detsamma gäller om arbetslösheten beror på något annat än arbetsbrist, omorganisation eller nedläggning av verksamhet.
Du får dessutom inte någon ersättning om du har en annan typ av anställning, så som vikariat eller visstid.
Sjukskrivning
Trygghetsförsäkringen betalar även ut ersättning om du skulle bli sjukskriven på minst 50 procent till följd av sjukdom eller skada.
Ersättning
Ersättningsnivån du valt ser du i ditt försäkringsbesked. Om din sjukskrivning är på 100 procent betalas hela månadsbeloppet. Vid sjukskrivning på 75 procent är det 75 procent av månadsbeloppet som du får per månad och om sjukskrivningen är på 50 procent får du 50 procent av månadsbeloppet.
Karens
Reglerna för karens är desamma som vid helarbetslöshet, det vill säga mellan 30 – 90 dagar. Efter karenstiden lämnas dagersättning i efterskott med 1/30-del av månadsbeloppet.
Villkor
För att få ersättning ska du överlämna ett läkarintyg till försäkringsgivaren som visar att du är sjukskriven från din heltidstjänst. Det finns dock försäkringsgivare som kan begära andra papper och dokument, så ta reda på så mycket information du kan för att slippa försenade utbetalningar.
Undantag från ersättning
Trygghetsförsäkringen omfattar inte andra typer av anställningar än tillsvidareanställning. Försäkringen lämnar inte heller ersättning för sjukdom eller skada som du haft inom 12 månader innan du tecknade försäkringen. Samma gäller sjuktillstånd som du har sökt behandling för hos hälsovården.
Vissa försäkringsgivare betalar inte heller ut ersättning vid psykisk ohälsa, till exempel depression eller stress.
Försäkringsperiod, uppsägning och ångerrätt
Trygghetsförsäkringen börjar gälla när du tecknar den och startdatumet finns angivet i ditt försäkringsbesked. Försäkringsperioden är en månad i taget och förnyas automatiskt upp till 12 månader.
Varje försäkringsmoment har sin egen kvalificeringsperiod, vilket innebär att du måste ha försäkringen en viss tid innan du kan få ersättning. Normalt sett ligger denna period på mellan 30 och 90 dagar.
Som konsument har du rätt att när som helst under försäkringsperioden säga upp försäkringen med omedelbar verkan, utan frågor och kostnader. Du har dessutom ångerrätt om du skulle ändra dig och inte vill fortsätta med försäkringen. Har du redan betalt in en premie kommer den att återbetalas till dig.
Försäkrat månadsbelopp
När du tecknar en trygghetsförsäkring ska du välja ett försäkringsbelopp beroende på dina fasta månadsutgifter. Beloppet får dock inte överstiga en viss procent av din bruttolön, till exempel 60 procent. Högsta ersättningen kan variera mellan olika försäkringsgivare, men ligger vanligtvis på mellan 2 000 och 10 000 kronor per månad.
Under en pågående försäkringsperiod har du rätt att höja eller sänka det försäkrade månadsbeloppet. Kontakta försäkringsbolaget och se vad som gäller i ditt fall.
Vad kostar en trygghetsförsäkring?
Premien för din trygghetsförsäkring varierar beroende på vilket försäkringsbelopp du valt. Kostnaden finns angiven i ditt försäkringsbesked och du betalar in den månadsvis, normalt sett via autogiro.
Kom ihåg att försäkringen gäller så länge du betalar premierna i tid. Om du missköter betalningarna kan försäkringsbolaget säga upp försäkringen.
Denna artikel skrevs 2022-05-04 och uppdaterades 28 augusti, 2024 klockan 08:25
Låna pengar med trygghetsförsäkring
Genom oss på Trygga kan du låna pengar och samtidigt teckna en trygghetsförsäkring ifall något oväntat skulle ske under tiden du betalar tillbaka lånet.
Låna pengar via Trygga